Decanter 2020

Povijesni uspjeh hercegovačke vinarije na najvećem svjetskom vinskom natjecanju

Brojni BH vinari poslali su na ocjenjivanje svoje uzorke nadajući se što boljoj ocijeni i osvajanju jedne od medalja ili pak preporuke od vrhunskih stručnjaka.
Gospodarstvo / Flash | 23. 09. 2020. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikada kao ove godine globalna vinska industrija nije bila toliko pogođena trenutnom situacijom u svijetu, ali najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje budi nadu i daje razlog za slavlje objavljivanjem svojih rezultata za 2020. godinu.

Nakon što je završeno ocjenjivanje prema strogim sigurnosnim smjernicama COVID-a koje su uključivale inovacije poput blizina vezica i pljuvačnica za jednokratnu upotrebu, Decanter World Wine Awards je proglasio dobitnike za 2020. godinu.

Tijekom 28 uzastopnih dana u kolovozu, 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 Masters of Wine i devet Master Sommeliera, na slijepo su kušali 16.518 različitih vrsta vina iz 56 država i zaključili svoje ocjenjivanje.

Brojni BH vinari poslali su na ocjenjivanje svoje uzorke nadajući se što boljoj ocijeni i osvajanju jedne od medalja ili pak preporuke od vrhunskih stručnjaka.

Ponovno, među njima se i ove godine izdvojila mala hercegovačka vinarija ''Podrum Vilinka'' koja postiže povijesni uspjeh za BiH vinarstvo i vinogradarstvo.

Drugi put ova vinarija može se pohvaliti osvojenim zlatom, ZLATNA MEDALJA za vino VILINKA ŽILAVKA, berba 2019.

''Prije tri godine na natjecanju u Londonu naše vino Vilinka X Line je osvojilo zlatnu medalju. U tom trenutku to nam je bilo nezamislivo i ogromno dostignuće kao i priznanje za naš rad i našu vinariju. Kroz godine, bilo je tu još srebrenih i brončanih odličja, te brojnih preporuka od vinskih stručnjaka za naša druga vina, ali do danas samo jedno zlato. Rijetki su slučajevi u svijetu da jedna vinarija ponovi zlatno odličje dva puta u tri godine, prema tome ovo je sad za nas, ali i sve BH vinare povijesni uspjeh. Taj uspjeh je još veći, jer smo zlato dobili za našu autohtonu hercegovačku sortu Žilavku'', navodi vlasnik podruma Velimir Ereš.

Danas, u svojoj 17. godini, Decanter natjecanje 2020. bilježi porast uspjeha iz manje poznatih vinorodnih regija poput Južnog i Istočnog Mediterana i Balkana, koje su pokazale svoju impresivnu kvalitetu i vrijednost za novac. Klasične regije u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, SAD-u i Australiji ponovno su se dobro pokazale.

Kopirati
Drag cursor here to close