Bit će meda

Bagrem će ipak spasiti mednosnu sezonu

"Bagrem je u nekim dijelovima izmrzao, međutim povoljni klimatski uvjeti su samo odgodili njegovo cvjetanje na kasniji period u odnosu na prethodne godine", kazao je Barašin.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 05. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su početkom svibnja pčelari širom Bosne i Hercegovine najavljivali loš početak mednosne sezone te predviđali da bagrem neće cvjetati, situacija se znatno popravila, a cvjetanje bagrema je najavilo bolju sezonu od očekivane.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, kazao je za "Nezavisne novine" da su se prognoze da bagrem neće cvjetati pokazale netočnim.

Početak sezone 

"Bagrem je u nekim dijelovima izmrzao, međutim povoljni klimatski uvjeti su samo odgodili njegovo cvjetanje na kasniji period u odnosu na prethodne godine", kazao je Barašin.

Prema njegovim riječima, pčelari s terena javljaju da je unos meda u košnice solidan.

"Situacija s terena je mnogo bolja nego što smo očekivali. S ove tačke gledišta možemo reći da smo zadovoljni početkom medonosne sezone", rekao je Barašin.

Dodajući da se nada da će i ostatak sezone biti dobar kao i njen početak.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, rekao je za "Nezavisne novine" da je bagremov med jedan od najtraženijih.

"Ovo je tek početak sezone, nemamo točne informacije o količinama koje pčelari očekuju, ali po njenom početku vidimo da će ona biti bolja od prethodne dvije te zbog toga očekujemo bolje i veće doprinose", rekao je Deljo.

Paša livada 

Dodajući da su prvi rezultati cvjetanja bagrema vidljivi s bagremovih paša u okolini Modriče, Odžaka i Svilaja, ističući da se pčelari u Federaciji najviše oslanjaju na livadsku pašu.

"Naši pčelari se najviše oslanjaju na pčelinju pašu livada, jer ona nikada nije podbacila", rekao je Deljo.

Prema njegovim riječima, u regionalnim pčelarskim udruženjima u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori situacija s cvjetanjem bagrema je ista kao i u BiH.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne" nedavno pisale, zakasnjelo cvjetanje biljaka u Bosni i Hercegovini uvjetovalo je da početak medonosne sezone ne bude obećavajući jer pčele nisu unijele značajnije količine meda u košnice, a pčelarima je jedino preostala nada u cvjetanje livade i optimalne uvjete za uzimanje nektara.

Kako kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja, proljeće je poprilično kasnilo s dosta niskim temperaturama u ožujku i travnju, pa je i vegetacija zakasnila, ali, s obzirom na to da su pčele dobro razvijene i pčelari su uradili sve potrebne tretmane, njihova očekivanja od svibnja su velika.

"S obzirom na to da je proljeće zakasnilo, zakasnila je i vegetacija, ali, prema prognozama koje pčelari prate, očekuje se i slabo cvjetanje zanoveti kao jedne od medonosnijih pčelinjih paša", kazao je Ninković te dodao da očekuje da se stanje popravi na livadi, dubovoj resi, pelinu i drači.

Kopirati
Drag cursor here to close