Probajte!

6 jednostavnih savjeta da povećate prinos rajčice uz minimalan napor

Svi volimo ukusne rajčice, no za njihov uzgoj je potrebno znati par trikova koji će vam omogučiti veći prinos.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 05. 2024. u 09:25 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za mnoge vrtlare rajčica je središnji dio njihovog vrta i to s pravom, prenosi ParkSeed

Kad uzgajate rajčice, želite biti sigurni da dobivate najbolji urod koji možete. U ovom ćemo članku pokriti neke jednostavne načine za povećanje prinosa rajčice kako biste imali dovoljno za podijeliti.

1. Pripremite tlo za rajčice

Ako pokušavate shvatiti kako povećati prinos rajčice, ne želite da biljke već budu u zemlji. Ako su biljke već tu, svakako iskoristite ovaj savjet za sljedeću godinu. Rajčicama je potrebno duboko, bogato i dobro drenirano tlo pa je priprema gredice važna.

Testirajte svoje tlo kako biste saznali koje hranjive tvari trebate dodati prije sadnje. Također provjerite pH tla i prilagodite ga dok ne dobijete blago kiselo tlo koje rajčice vole. Pobrinite se da je tlo prekopano i dobro pripremljeno do dubine od najmanje 30 cm - još bolje je 60 cm kako bi rajčice mogle ispružiti svoje korijenje i doći do svih hranjivih tvari u tlu.

2. Dodajte ljuske od jaja prilikom sadnje

Rajčice vole kalcij i vjerojatno imate gotove zalihe koje ste bacali. Isperite ljuske jaja i ostavite ih da se osuše na papirnatom ručniku. Zdrobite ih i dodajte malo u svaku rupu kada budete postavljali presadnice rajčice u vrt.

Trulež na kraju cvjetanja jedan je od najvećih problema pri uzgoju rajčica i ništa nije bolje od boli kada gledate kako vaše gotovo zrele rajčice počinju trunuti na grani. Nedostatak kalcija je krivac. Ako već niste dodali ljuske od jajeta i počne se pojavljivati trulež na kraju cvata, zalijte s malo mlijeka u prahu i brzo uklonite sve zahvaćene plodove.

3. Duboko posadite sadnice

Kada uzgojite svoje rajčice iz sjemena i spremni ste za sadnju tih presadnica u tlo, svakako uklonite neke od donjih listova na stabljici i posadite ih duboko. Te male dlačice na stabljici zapravo žele biti korijenje, a jednom kad uđu u tlo, razvit će se i stvoriti još veću mrežu korijena za vašu biljku.

Ostavite samo nekoliko stabljika na vrhu biljke i zakopajte što je moguće više stabljike, a da lišće ne dotakne tlo. Uvijek imajte na umu da nove sadnice jako dobro zalijevate prvih nekoliko dana kako biste im pomogli da se bolje prime.

4. Biljke rajčice trebaju mjesta za rast

Upute o razmaku na pakiranju sjemena mogu se činiti pretjeranim kad sadite svoje male sadnice, ali zapamtite koliko jedna biljka rajčice može narasti! Čak i cherry rajčicama treba više prostora nego što mislite. Obavezno provjerite jesu li vaše rajčice determinantne (žbunaste rajčice) ili indeterminantne (vinogradske rajčice) jer indeterminantnim rajčicama treba više prostora dok nastavljaju rasti i daju plodove tijekom cijele sezone.

U prosjeku, rajčice bi trebale biti udaljene oko dva metra, a neke trebaju oko tri metra. Imajte na umu da se želite moći kretati oko biljaka za berbu i ne želite da su prenatrpane; inače bi mogle ostati previše vlažne i oboljeti od gljivica i plamenjače.

5. Nemojte zanemariti zalijevanje

Rajčicama je potrebno redovito zalijevanje za rast i dobar urod. Neredovito zalijevanje stvara stres biljkama. Ako se previše osuše, a zatim dobiju previše vode, možete završiti s rajčicama koje se otvaraju.

Pažljivo promatrajte vrijeme i svoje biljke. Nikada ne želite dopustiti da se tlo potpuno osuši. Kad zalijevate, morate biti sigurni da zalijevate duboko kako bi najdublje korijenje moglo dobiti hranjive tvari iz tla. Pobrinite se da lišće ostane suho kako biste spriječili gljivice i bolesti, stoga zalijevajte korijen što je više moguće.

6. Dodajte kompost rajčicama

Dodavanje komposta oko vaših biljaka toliko je korisno da ovaj savjet ne smijete zanemariti.

Kompost pomaže zadržati vodu u tlu usporavajući isparavanje, pomaže održavati temperaturu tla stabilnom i ugodnom za vaše biljke, sprječava bakterije i bolesti da napadaju iz tla i zagađuju vaše biljke, kao što i suzbija korov.

Kopirati
Drag cursor here to close