Jeste ih probali?

5 učinkovitih načina za uništavanje korova iz vašeg vrta

Proljeće je pred vratima te su radovi u vrtovima uveliko počeli.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 03. 2024. u 13:54 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No, bez obzira koliko pažnje posvećujete svom vrtu i koliko se trudite da on izgleda lijepo, postoji tvrdokoran neprijatelj koji se stalno vraća. Korov - biljka koja raste u svim vrtovima je uporna i teško je se riješiti, no u nastavku donosimo učinkovite načine za uništavanje korova. 

1. Vruća voda

Ako želite uništiti korov na sasvim prirodan način, koristite vruću vodu. Visoke temperature će uništiti stabljiku i korijen, te ne bi trebao rasti. Ako ga ne uspijete uništiti od prvog puta, pokušajte opet sve dok ga ne iskorijenite. 

2. Ocat

Ako ste mislili da se ocat koristi samo u kuhinji i za čišćenje, prevarili ste se. Ovo univerzalno sredstvo je odličan saveznik u suzbijanju korova. Ocat za suzbijanje korova je najbolje koristiti tijekom sunčanih dana jer kiša, primjerice može uništiti sav vaš trud.

Iako je njegova jaka kiselina jako djelotvorna kod uništavanja korova, najbolje rezultate ćete dobiti ako ga pomiješate s deterdžentom za suđe. U posudu s raspršivačem pomiješajte ocat i deterdžent te prskajte korov u vrtu. Obratite pažnju kako ga koristite, jer uništavanjem korova ćete i njima nanijeti štetu. 

3. Alkohol

Alkohol je učinkovito sredstvo za uništavanje korova u vrtu. Sve što trebate učiniti je u posudi s raspršivačem pomiješati litar vode te 3 kašike alkohola. Nemojte ga raspršivati za vrijeme kišnih dana jer će voda isprati alkohol te nećete postići dobar rezultat.

Ovaj trik pokušavajte samo za sunčanih dana jer su tada veće šanse za uspjeh. Alkohol dokazano isušuje listove biljke te se ona sama suši. Nakon što vidite da su svi listovi korova suhi, jednostavno ga iščupajte iz korijena. 

4. Soda bikarbona

Kao i ocat, soda bikarbona je univerzalno sredstvo u kućanstvu. Odličan je saveznik u borbi protiv korova te ju je potrebno posuti po listovima i pukotinama iz kojeg niče.

Ovaj postupak radite u danima bez kiše, jer ona može negativno utjecati na cijeli proces. Soda bikarbona će isušiti listove i korijen te više neće moći rasti. Ako ga ne uništite prvi put, pokušajte isti proces ponovno za par dana. 

5. Izbjeljivač

Izbjeljivač, poznatiji kao varikina, je agresivno i jako sredstvo koje koristimo za čišćenje. No, jeste li znali da on može imati upotrebu i prilikom uništavanja korova? Sve što vam treba je boca s raspršivačem kojom ćete poprskati tvrdokorni korov u vrtu. Budući da se radi o jakom sredstvu, pazite da zaštitite biljke u blizini. 

Za kraj 

Uništavanje korova ne mora biti teško ni naporno ako koristite prava sredstva i tehnike. Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći, te da ćete moći uživati u ljepoti vašeg vrta, bez neželjenih gostiju. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close