Završni udarac

Hercegovačko smilje zarasta u korov

Dogodila se hiperprodukcija smilja, naročito u zapadnoj Hercegovini, u kojoj se proizvodila količina koja može da namiri trećinu svjetskih potreba
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 07. 2021. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Iako je izvoz eteričnih ulja, parfemskih i toaletnih proizvoda iz BiH ove godine nešto veći nego lani, proizvođači ističu da je tržište prezasićeno pa mnogi odustaju od uzgoja, a nekada prostrana polja pod smiljem danas zarastaju u korov.

Nakon euforije za smiljem, koja je vladala prije nekoliko godina, potražnja je polako počela da jenjava, a završni udarac uzgoju ove biljke u Hercegovini zadala je pandemija virusa korona.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do lipnja ove godine izvoz u oblasti eteričnih ulja, parfimerijskih i toaletnih proizvoda iznosio je oko 24 milijuna KM, što je za šest milijuna maraka više nego u istom periodu prošle godine.

"U prvoj polovini godine uvezeno je tih proizvoda u vrijednosti većoj od 184 milijuna maraka, što je za oko 18 milijuna više nego lani",  izračunali su statističari.

Vlasnik destilerije "Anđelić" Radovan Anđelić iz Trebinja kazao je za "Glas Srpske" da je interesiranje za druga eterična ulja uglavnom isto, ali da je "smiljomanija" nažalost završena priča.

"Dogodila se hiperprodukcija smilja, naročito u zapadnoj Hercegovini, u kojoj se proizvodila količina koja može da namiri trećinu svjetskih potreba", kazao je Anđelić, koji pretpostavlja da u zapadnoj Hercegovini ima nekoliko tona ulja smilja koje stoji u skladištima.

Njegov sugrađanin Miodrag Asanović, vlasnik destilerije "Svitavac", također smatra da je tržište zasićeno ovim proizvodom, zbog čega su mnoge plantaže smilja zarasle u korov.

"Skoro 80 posto ljudi je odustalo od uzgoja smilja i njegovog prerađivanja. Naši destilatori su van funkcije, jer ove proizvode nemamo kome prodati", kazao je Asanović.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona utjecala je i na slabiju prodaju ostalih eteričnih ulja, kako kod nas tako i u svijetu.

"I ova godina je veoma loša. Moglo bi da bude daleko više izvoza eteričnih ulja, ali bi nadležni morali da interveniraju da bi pomogli proizvođačima", istakao je Asanović.

Situacija nije ništa bolja ni u FBiH, gdje sve više proizvođača odustaje od smilja. Vlasnik destilerije "Novi dan" iz Gornje Blatnice Marin Sušac kazao je da su se godinama nadali da će situacija biti promijenjena, ali da nade nema više.

Kopirati
Drag cursor here to close