A vi, kako ste?

Znate li koliko košta minuta rada jednog izaslanika u BiH?

U ovom periodu oba doma su održala nekih 60 sjednica. Kada te sate pretvorimo u dane – to je otprilike 34 radna dana – za to su plaćeni deset milijuna…
Gospodarstvo / Novac | 07. 06. 2022. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najmanja plaća u državnim institucijama je 475 KM, nju primaju higijenski radnici. Postoje i referenti sa 600, 700 KM, oni eventualno zarade do 2000 KM. Na kraju, tu su naši političari koji imaju plaću u prosjeku od četiri do pet tisuća. Mi u svim parametrima zaostajemo za drugim državama, ali po pitanju primanja političara, tu smo u rangu Hrvatske koja je u Europskoj uniji”, rekla je Milena Mitrović, novinarka CIN-a za televiziju N1.



Ona i Semir Mujkić, novinar BIRN-a, istraživali su, između ostalog, koliko mjesečno troše na gorivo i telefon domaći političari. Kažu kako brojni dužnosnici plaće ni ne troše, oslanjajući se na prihode od nekretnina i ostale stečene imovine.

Ministar s najvrjednijom imovinom

Na pitanje koji su to bh. dužnosnici s najvećom imovinom je teško odgovoriti, s obzirom da je često ni ne prijavljuju. Ipak, Mitrović se potrudila izdvojiti neke od njih.

“Mislim da je jedan od političara s najvrjednijom imovinom Vojan Mitrović, državni ministar komunikacija i prometa.  On je svoju imovinu u imovinskom kartonu od 2018. godine procijenio na četiri miliona i 100 tisuća KM. Mitrović se bavio i privatnim biznisom”, objasnila je novinarka Mitrović.

No, neki su većinu svog bogatstva stekli upravo baveći se politikom.

“Pada mi na pamet Asim Sarajlić. On je početkom 2000-tih godina počeo političku karijeru, kada nije imao nijednu nekretninu, osim dionica u jednoj firmi. Kasnije se to povećavalo na stan, na dvije garaže, na apartman na Bjelašnici, na stan na hrvatskom primorju, kojeg nije prijavio u imovinskom kartonu”, priča novinarka CIN-a.

Stotine milijuna 'pojedu' službeni automobili

Očigledno je i domet novinara po ovom pitanju ograničen, pa BIRN-ov Mujkić poručuje da se tek treba saznati koliko imovine bh. političara se krije po Uniji, Rusiji, i ostalim zemljama.

Tu su i službeni automobili, za koje još uvijek ne postoji službeni registar.

“Mi smo pokušali da samo u jednoj godini saberemo troškove za službene automobile. Došli smo do iznosa od 37 milijuna KM. To sigurno nije ni blizu stvarna cifra, ti troškovi prelaze stotine milijuna godišnje. Mi na službenim autima izgubimo tri ili četiri potpuno nove i izgrađene bolnice godišnje, s ukupnom opremom”, poručuje Mujkić građanima.

Kada je u pitanju trošak putovanja, tu prednjači predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Pored nekoliko skupocjenih vozila, on na raspolaganju ima i helikopter, za kojeg Mujkić ističe da treba izdvojiti minimalno 700 KM kako bi stigao iz Banja Luke u Sarajevo.

“Ta cifra izađe na dvije ili tri tisuće KM kada saberete sve. U Europi ima svega nekoliko zemalja koje ovo mogu priuštiti dužnosnicima”, pojasnio je Mujkić.

Minuta rada

Kako bi došli do statističkih podataka o tome kako bh. parlamentarci zarade vrtoglave cifre, novinari CIN-a i BIRN-a su analizirali period od tri godine, počevši od momenta polaganja zakletve zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Otprilike smo izračunali da je u 2021. godini minut rada izaslanika iznosio oko 680 KM. U ovom periodu oba doma su održala nekih 60 sjednica. Kada te sate pretvorimo u dane – to je otprilike 34 radna dana – za to su plaćeni deset milijuna”, pojasnila je Mitrović.

Od tih deset milijuna, dodala je, osam milijuna je otišlo na plaće, a čak dva na različite naknade – od paušala, do prijevoza, stanovanja…

“Kao da žive u nekom paralelnom univerzumu sa ostalim ljudima – oni poskupljenja ni ne mogu osjetiti”, rekla je, između ostalog, Mitrović.

Kopirati
Drag cursor here to close