Skupština HNŽ

Zavod zdravstvenog osiguranja traži izmjene financijskog plana

Za Bljesak.info su iz Zavoda rekli kako je gašenje Aluminija samo jedan od razloga zbog kojih je Zavod imao manjak prihoda u odnosu na Plan.
Gospodarstvo / Novac | 30. 03. 2021. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. te Informacija o epidemiološkoj situaciji u županiji.

Inače, nedavno je objavljeno kako su ukupni prihodi i primici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2020. godinu iznosili 147.618.160 KM što je za 2,71% niže od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Financijskog plana (Rebalans) za 2020. godinu.

Ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci iznosili su 147.618.160 KM što je također 2,71% niže u odnosu na sredstva planirana Izmjenama i dopunama Financijskog plana (Rebalans) za 2020. godinu.

''Manjak ostvarenih prihoda u odnosu na planirane prihode iznosi 9.067.147 KM, dok je realizacija rashoda, u odnosu na plan, niža za 4.116.840 KM. Sučeljavanje ostvarenih prihoda i realiziranih rashoda daje negativan financijski rezultat od 4.950.307 KM. Kako bi financiranje zdravstvenih ustanova i drugih prava osiguranika ispunili u cijelosti, sukladno potpisanim ugovorima i važećim propisima u izmjene i dopune Financijskog plana (Rebalans) za 2020. godinu uvrštena su prenesena sredstva iz ranijih razdoblja u iznosu od 10.800.000 KM i upravo iz ovih sredstava pokriven je negativni financijski rezultat, a sve obveze Zavoda su u cijelosti i pravovremeno ispunjene. Preostala prenesena sredstva iz ranijeg razdoblja Zavod planira utrošiti na način da će jedan dio sredstava izdvojiti za pomoć zdravstvenim ustanovama u borbi protiv COVID – 19 (3.000.000 KM ), dok će drugi dio sredstava (2.849.693 KM ) zadržati kao instrument pokrića rizika u slučaju nižeg izvršenja planiranih prihoda u 2021. godini, jer nam je cilj, unatoč svim poteškoćama s kojima se susrećemo i koje očekujemo, zadržati dostignutu razinu financiranja zdravstvenih ustanova i nastaviti povećavati prava osiguranika'', kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Potom su za Bljesak.info iz Zavoda rekli kako je gašenje Aluminija samo jedan od razloga zbog kojih je Zavod imao manjak prihoda u odnosu na Plan.

''Manjak prihoda u odnosu na Plan u najvećoj mjeri uzrokovan je situacijom koju je prouzročila pandemija prouzrokovana pojavom COVID – 19'', rekli su za Bljesak.info iz Zavoda.

Zanimalo nas je i zašto se zavod odlučio na kupovinu jednog skupocjenog automobila ako su, prema izjavama, u lošem stanju četiri automobila. Na pitanje je li se moglo kupiti po cijeni jednog skupocjenog više jeftinijih vozila kako bi se vozni park u potpunosti obnovio, rečeno nam je kako je posljednje službeno vozilo u Zavodu kupljeno prije osam godina.

''Za cijenu koštanja vozila za koje je raspisan tender Zavod nije mogao obnoviti vozni park jer cilj Zavoda nije prodati vozila stara više od 12 godina i ponovno kupiti polovna vozila čijom kupnjom bi realno ostao rizik ispravnosti i potencijalnih dodatnih ulaganja u ista. Naš cilj je dugoročno riješiti pitanje voznog parka Zavoda i nabaviti automobile koji imaju garanciju tako da izbjegnemo dodatne nepotrebne troškove održavanja barem narednih pet godina'', kažu iz Zavoda u kojem je, kako nam je potvrđeno, zaposleno 146 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close