Reakcija

Skupština HNŽ-a ostala bez SBB-a - Prostorni plan ne znači rušenja

Špago je uoči sjednice rekao kako je prostorni plan ''osnova za brži i ekonomski razvoj kantona''.
Vijesti / Politika | 26. 02. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici SBB-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Minela Krpo i Nermin Vrtić, uoči sjednice koja se održava danas u Mostaru, obznanili su kako napuštaju klub ove stranke i da od sada nastupaju kao neovisni kandidati.

Reakcija je to nakon što se i mostarski ogranak ove stranke ''izbrisao'' iz članstva u znak podrške čelniku te stranke u HNŽ-u Amelu Kljaki kojeg je Fahrudin Radončić izbacio iz stranke zbog izbornih krađa.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ
Foto: Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ
Foto: Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ
Foto: Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ
Foto: Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ

Inače, pred zastupnicima će se danas naći županijski prostorni plan, a kako je rekao Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine, ''prijedlog prostornog plana je jedan od možda najvažnijih akata koji se radi niz godina''.

Podsjetio je kako je taj prijedlog pred zastupnicima bio 2018. godine te da je povuče, ali da je sada ažuriran novim planovima posebno zbog trase autoputa.

Špago je uoči sjednice rekao kako je ovaj plan ''osnova za brži i ekonomski razvoj kantona''.

''I to je definiranje svega na prostoru kantina kako bi i jedinice lokalne samouprave mogle ažurirati svoje prostorne planove i kako bi svi zajedničkim snagama radili na cilju otvaranja radnih mjesta, tvornica i svega što nam donosi bolji život na prostoru kantona'', rekao je Špago.

Potvrdio je kako ovaj prostorni plan nema plan upravljanja otpadom ''s obzirom na probleme definiranja deponija''. Rekao je kako se plan upravljanja otpadom radi s lokalnim zajednicama posebno s Gradom Mostarom te da će biti ubačen u prostorni plan HNŽ-a.

Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine rekao je kako je prostorni plan je drugi važni dokument odmah iza Ustava kojim se definira što će se prostorno zbivati na svakom djeliću područja HNŽ-a''.

''Ako razgovarate s normalnim svijetom, onda vas pitaju imate li prostorni plan i imate li strategiju razvitka. To su neka dva dokumenta koji su osnova za bilo kakve razgovore.'', rekao je.

Špago i Martinović pojasnili su kako je pitanje rušenja objekata ''spušteno'' na nižu razinu pa će lokalne zajednice u županiji procijeniti i donijeti odluku uklapa li se nešto u njihove prostorne planove ili ne.

''Bespravna gradnja stvara kaos u planiranju i kaos u životu'', rekao je Martinović.

U plan je, pojasnio je, uneseno ono što je nadležnost kantona odnosno ono što je definirano na razini Federacije kao što je trasa autoputa kroz Mostar.

''Na osnovu ovoga lokalne zajednice će morati ažurirati svoje regulacijske planove. Ako se ne uklapaju objekti u njihove planove, morat će biti rušeni'', rekao je.

Martinović je rekao i kako će izvijestiti zastupnike o tzv. korona-zakonu kojim su se nastojale ublažiti posljedice pandemije Covida-19

''Taj proces je priveden kraju, i natječajne procedure i dodjela sredstava. Mi smo učinili nešto što nisu učinile ostale županije. Mi smo u potpunosti subvencionirali neto-plaću s iznosom 420 i nešto maraka. Po tome smo ostvarili jedan od boljih rezultata u Federaciji BiH, a obuhvaćeni su svi oni kojima je bilo zabranjeno raditi i na taj način smo pomogli koliko smo mogli pomoći da prevaziđu krizu'', rekao je Martinović i dodao kako je sada aktualna priča subvencioniranja kamata i da ima već određeni broj aplikanata.

''Radi se o projektu koji je potpisan s Razvojnom bankom Federacije'', rekao je.

Dodao je kako se nada da je županijski zakon dao nekakve rezultate.

''Koliko će to u konačnici značiti za naše gospodarstvo vidjet ćemo u mjesecima koji su pred nama. Kriza još uvijek traje i još se uvijek ne vidi kraj pandemije što dodatno usložnjava ovu priču'', rekao je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close