Ideje

Višković: Formirati Banku Republike Srpske

Gospodarstvo / Novac | 06. 06. 2023. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebala biti formirana banka Republike Srpske kako bi se u financijskom sektoru izbjeglo ucjenjivanje pojedinih banaka.

"Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju s institucijama Srpske i toga se moramo riješiti. Oni žele vidjeti ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da Srpska neće bankrotirati", rekao je Višković novinarima u Banja Luci.

Istaknuo je kako bi u sljedećem razdoblju trebalo u stečajnom postupku biti riješeno pitanje Banke Srpske.

"Vlada Republike Srpske razmatrala je situaciju da na neki način zamolimo nadležni sud da ubrza procedure koje se odnose na stečaj ove banke. Tada bismo išli na formiranje banke Republike Srpske, odnosno integrirali bismo Banku Srpske i Investiciono-razvojnu banku (IRB)", pojasnio je Višković.

Podsjetio je kako su u Federaciji BiH kamatne stope nešto niže nego što su u Republici Srpskoj zato što FBiH ima Razvojnu banku.

"Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utječe na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U Srpskoj je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete", dodao je Višković i podsjetio da su trenutno kamatne stope na međunarodnom financijskom tržištu puno više u odnosu na ranije razdoblje kada je Srpska dobila zadovoljavajući razinu kamate.

Kopirati
Drag cursor here to close