I kome?

VIDEO | Što građanima donosi rekordni Proračun Federacije BiH?

Što za umirovljenike znači povećanje od 11 posto u vremenu konstantnog rasta cijena?
Gospodarstvo / Novac | 28. 01. 2023. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok u javnosti odjekuju informacije o povijesnom Proračunu Federacije BiH, radnici u realnom sektoru, umirovljenici, poljoprivrednici, socijalne kategorije i dalje čekaju bolje dane.

Što za umirovljenike znači povećanje od 11 posto u vremenu konstantnog rasta cijena?

Za inženjera u mirovini Miju Frankovića stanje je sramno, a podsjećajući na isplaćenu socijalnu pomoć onim koji plaću dobivaju iz istog proračuna, navodi: "Njemu daju 1.080 maraka na povećanje troškova života. Pa to su apsurdi vremena, to je vladavina jačeg. Ja za to povećanje ne mogu kupiti kilu teletine, a plus lijekovi što poskupljuju. To je jadno."

Negodovanje

Ukupno 164 milijuna KM za poljoprivredu, odnosno povećanje za četiri milijuna, izazvalo je negodovanje ove populacije. Iz Federalnog udruženja u priopćenju, između ostalog, navode: "Usvojeni amandman kojim je federalni Proračun za poljoprivredu uvećan za četiri, umjesto obećanih 42 milijuna, je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima. Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda."

Eldin Glibanović iz Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona, kaže: "To povećanje je trenutno nedovoljno, jer znamo da svi inputi u proizvodnji mlijeka su poskupili, od sjemenskog materijala, đubriva, što je najteže gorivo koje svakodnevno koristimo."

Amandmani izazvali reakcije

Oštre reakcije izazvali su i amandmani kojim se oduzima 10 milijuna KM od Željeznica Federacije.

"Samo ćemo napomenuti da ste ovim činom probudili bijes radnika i da ćemo kao Sindikat zauzeti stav i nećemo dozvoliti političko prepucavanje preko Željeznica. Računajte na štrajk i zaustavljanje željezničkog prometa, a time i kolaps gospodarstva u cijeloj BiH'', navode iz ove tvrtke.

Dok političari hvalospjevima pričaju o znatno većim sredstvima u proračunu, iz realnog sektora podsjećaju da su za povećanje zaslužni isključivo građani, a što je uzrokovano poskupljenjima.

Minimalna plaća 1.000 KM

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika TK, kaže: "Očekujemo da će se iz Proračuna vršiti razni poticaji, otvaranje radnih mjesta, da će se pomoći onim firmama koje su u ekspanziji. Mi kao Sindikat tražimo da bude najniža plaća tisuću maraka. Mislim da bi trebalo najnižu mirovinu vezati za tu najnižu plaću u Federaciji."

Hoće li radnici u realnom sektoru dočekati pristojnu minimalnu plaću nije još poznato, ali je izvjesno da hoće državni službenici i namještenici u iznosu od 11,1 posto. Svakako, treba misliti i o novim vozilima.

Jelka Miličević, ministica financija FBiH, navodi: "Predviđena sredstva od dva milijuna za nabavku automobila za federalne proračunske korisnike, a na temelju odluke koju će utvrditi Vlada."

Najveće povećanje u proračunu odnosi se na mirovine, za 665 milijuna maraka, za osobe s invaliditetom je 18 milijuna maraka više u odnosu na raniju godinu. Koliko je to značajno za ranjive kategorije, najbolje svjedoče gužve pred javnim kuhinjama, među kojima su i oni koji ni marku nemaju iz proračunu, onog za koji tvrde da pripada građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close