UPFBiH

30 tisuća poslodavaca traži produženje roka za prijavu i plaćanje PDV-a

Ističu da je postojeći rok za podnošenje PDV prijave i plaćanje PDV-a do 10. u mjesecu za prethodni mjesec suviše kratak.
Gospodarstvo / Novac | 27. 05. 2020. u 22:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) traži od izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) da podrže izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, u smislu produženja roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a, a koje je ranije usvojio Zastupnički dom PSBiH.

Radi se o zahtjevu koji je potpisalo više od 30.000 poslovnih subjekata iz cijele BiH.

''Produženje roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a bi u velikoj mjeri olakšalo poslovanje gospodarskim subjektima, a ne bi utjecalo na postotak naplate PDV-a. Zato pozivamo izaslanike Doma naroda da podrže Izmjene i dopune Zakona o PDV-u, usvojene u Zastupničkom domu i tako ispune obaveze preuzete prihvaćanjem Reformske agende kojom je definirano donošenje zakonskih rješenja u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta'', navodi UPFBiH u saopćenju za javnost.

Iz UPFBiH podsjećaju da bi to bila prva mjera donesena na razini države BiH s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, te da bi se pomjeranjem roka ostvario pozitivan utjecaj na likvidnost privrednih subjekata

Također, ističu da je postojeći rok za podnošenje PDV prijave i plaćanje PDV-a do 10. u mjesecu za prethodni mjesec suviše kratak.

Iz UPFBiH navode da, ukoliko porezni obveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku, osim novčane kazne ima i druge štetne posljedice na poslovanje, te da će pomjeranjem roka plaćanja poslodavci lakše moći kontrolirati svoj cash-flow.

Istovremeno, podsjećaju izaslanike Doma naroda da je predloženo rješenje potpuno usklađeno sa Direktivom Vijeća Europske unije o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost.

''Rok za podnošenje poreske prijave za PDV u BiH je najkraći u Europi. Najčešći rok je 20-30 dana, a u nekim zemljama je i duži. Zanima nas razlog zbog kojega taj rok ni u jednoj zemlji nije tako kratak kao u BiH'', pitaju se poslodavci.

Uz to, smatraju da bi pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, došlo do usklađivanja sa odredbom o roku izvršenja novčanih obaveza između poduzetnika u poslovnim transakcijama koji iznosi do 60 dana u oba bh. entiteta, te se, istovremeno, pitaju - zašto bi gospodarski subjekti trebali biti u podređenom položaju u odnosu na državu.

Iz UPFBiH, također, ističu da predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u neće imati negativan utjecaj na likvidnost proračuna BiH, entiteta i županija.

Kopirati
Drag cursor here to close