Četvrta zima u BiH

U što je potrošeno oko 90 milijuna eura namijenjenih migrantima u BiH?

U BiH još uvijek ima mnogo migranata koji spavaju u šumi.
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2021. u 09:14 Bljesak.info
BiH- Problem sa migrantskom krizom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrtu zimu Bosna i Hercegovina ima problem s migrantskom krizom. Nakon svega što se prethodnih dana događalo na Lipi, situacija je bolja. Migranti više ne spavaju pod otvorenim nebom. Imaju grijanje i krevete u šatorima. Za razliku od njih, još uvijek ima mnogo migranata koji spavaju po šumama. Jednu takvu priču BHRT je snimili smo u jednom od divljih kampova u Velikoj Kladuši.

Ljetos je u divljem kampu u Velikoj Kladuši bilo nekoliko stotina migranata, a danas ovdje živi grupa od četrdesetak migranata iz Bangladeša. Među njima i Šahin, mladi političar i lider nacionalne stranke Bangladeša. Ovdje je već nekoliko mjeseci, a iz svoje domovine je pobjegao jer je zbog svojih političkih stavova četiri puta bio zatvaran.

“Želimo u Europu zato što je u mojoj zemlji politička situacija vrlo loša. Vlasti ubijaju sve opozicijske lidere. Posljednji izbori u prosincu 2018. su bili lažirani. Aktuelna vlada je opet dobila vlast i opet su počeli ubijati. Vrlo je loša situacija. Ja sam imao 15 lažnih slučajeva na sudu. Ja sam bio politički lider Nacionalne stranke Bangladeš”, govori Šahin, migrant iz Bangladeša

“Ovdje živim već 4 mjeseca. Situacija ovdje nije bila toliko loša dok nije došla zima. Kiša, snijeg. Kada je prvi snijeg pao, svi smo krenuli u kamp Lipa, onda su nam rekli da se Lipa zatvara. Onda smo vidjeli da je kamp zapaljen i vratili smo se ovdje. Ovdje je sada jako loša situacija za nas”, govori Ahmed, migrant iz Bangladeša.

Brigu o migrantima ovdje najviše vode mještani. Donose im vodu, hranu, odjeću i obuću. Također, ovaj kamp svako jutro obilaze i zaposlenici IOM-a. I migranti pričaju o velikim novčanim iznosima koji su stigli u našu zemlju, a koji su usmjereni na rješavanje migrantske krize. Pitaju se i oni na što je toliki novac potrošen kada oni moraju spavati u šumama.

O novcu za migrante je bilo govora i na sjednici operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području USK. USK je za migrantsku krizu dobio 4 milijuna maraka iz proračuna Federacije BiH.

Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK objašnjava: ''1,5 milijuna je rezervirano za MUP. 800 tisuća smo potrošili na nabavku specijalističke opreme. 560 tisuća za projekat Bihać siguran grad. 70 tisuća za prijevozna sredstva i ostatak od 20 tisuća KM za jedinicu za specijalističku podršku”.

I dok se još uvijek čeka službeni dokument o tome gdje su međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini potrošile oko 90 milijuna eura za migrantsku krizu, Krajišnici iste slike gledaju već četvrtu zimu. Svi ovi migranti su više puta pokušavali preći granicu s Republikom Hrvatskom i nastaviti svoje putovanje prema EU, međutim, svaki put bi ih hrvatska policija vratila.

Kako kažu migranti, policija im je oduzela mobitele. Već mjesecima se nisu čuli sa svojom obitelji, a da nisu u tijeku događanja u svijetu govori i to da su tek danas saznali za vijest o smrti jednog od najvećih nogometaša u povijesti Diega Armanda Maradone.

Kopirati
Drag cursor here to close