Sattler

Migrante mora primiti i Hercegovina

“Ne želimo da nam se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je bio Vučjak, ove godine Lipa. Želimo izbjeći ovakav reputacijski rizik za BiH stalno”, rekao je Sattler.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom BiH, uključujući RS i Hercegovinu, rekao je za televiziji N1 šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Naveo je kako je kako se u Bosni i Hercegovina događa nepotrebna humanitarna kriza uprave i da migranti u BiH nepotrebno trpe posljedice.

“Do kraja prosinca nije bilo moguće doći do rješenja oko podjele odgovornosti pa zatvaranje Bire, ali imamo pozitivne pomake. Postavljeni su šatori na lokaciji Lipe, ali ih je još stotine u šumama bez smještaja. BiH je potpisnica međunarodnih konvencija, potpisala je i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nije pitanje želi li ili ne, već treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo dva kantona preuzeti teret”, rekao je Sattler za N1.

Kazao je kako ne mogu biti samo institucije odgovorne za situaciju u BiH već je dio odgovornosti na političkim liderima. Istaknuo je kako je pokušao pronaći rješenje predsjedavajući sastancima kojima su nazočili ministri i drugi koji sudjeluju u rješavanju migrantske krize.

“Ne želimo da nam se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je bio Vučjak, ove godine Lipa. Želimo izbjeći ovakav reputacijski rizik za BiH stalno”, rekao je Sattler.

Naglasio je kako blisko surađuje sa svim institucijama, pa i Vijećem ministara koje je krajem prosinca odnijelo odluku da je Lipa prihvatni centar, ali i da se Bira može koristiti u te svrhe.

“Sada je pitanje realizacije tih odluka, ali to su odluke vrhovnih institucija i moraju se provoditi jer to je vladavina prava. Srbija je uspjela u 2-3 godine izgraditi sustav upravljanja migracijama koji nije savršen, ali je raspoređen. Imate 20-25 prihvatnih centara na području cijele Srbije. Nastavit ćemo insistirati na tome da bude raspoređeno na cijelu BiH. Trebamo imati pristojne uvjete za život da spasimo ljudske živote. Temperatura je otišla ispod nule u cijeloj zemlji. S druge strane, ne mogu se zanemariti sigurnosne zabrinutosti lokalnog stanovništva. Ja u potpunosti razumijem tu zabrinutost jer je USŽ nepravedno podnio najveći teret, ali nije pomoglo zatvaranje centra Bira kada je stotine i tisuće ljudi završilo na ulicama. Pritisak pokušavamo vršiti na svakoga. Ponavljamo da svi dijelovi ove zemlje trebaju podnijeti dio tereta, uključujući i RS i Hercegovinu“, rekao je Sattler.

Istaknuo je kako EU izdvaja 20 milijuna eura godišnje za migrantsku krizu u BiH te da se ta sredstva troše izdvajaju za ishranu, smještaj, medicinsku skrb migranata, ali i za unapređenje kapaciteta Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, MUP-a USŽ itd.

Na upit je li EU licemjerna jer ne prima migrante, Sattler je naglasio kako EU godišnje odobri između pola i milijun zahtjeva za azil. Novi paket za upravljanje migracijama je predstavljen prošle godine i nastavljaju raditi na tome.

Govoreći o trošenju novca za migrantsku krizu, rekao je kako nadležne organizacije podnose mjesečni izvještaj gdje utrošeni novac prikazuju po stavkama.

Kopirati
Drag cursor here to close