U prošloj godini - 75 posto potrošača izjavilo da ne žele trošiti novac

Nakon pandemije, suočavamo se s inflacijom, ratnim stanjima i klimatskim promjenama. Potrošači su sve zahtjevniji.
Gospodarstvo / Novac | 23. 09. 2023. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suradnji s USAID projektom "Diaspora Invest", Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona i konferencijom PIT Krajina 2023 u Bihaću je održana radionica "Šta sve moramo znati o prilikama za izvoz roba u Njemačku" na kojoj je sudjelovalo više od 40 predstavnika malih i srednjih biznisa, te start-up kompanija iz bihaćke regije.

Predavačica na radionici Mirela Kadić, stručnjakinja za promociju izvoza sa stalnom adresom u Kelnu, je kazala da izvoz nudi ekonomske prilike koje nisu ograničene domaćim tržištem.

"Neuspjeh ili kratkoročni uspjeh su neizbježni ako ne procijenite strana tržišta postavljajući osnovna pitanja. Razumijevanje veličine tržišta, potencijala proizvoda, preferencija potrošača i distributivnih kanala dobar je početak.",dodala je.

Nakon pandemije, suočavamo se s inflacijom, ratnim stanjima i klimatskim promjenama. Potrošači su sve zahtjevniji.

U 2022. godini, 75 posto potrošača izjavilo je da više ne žele trošiti novac.

Zapažamo trend potrošačke orijentacije prema trgovačkim markama u hrani, kozmetici i pićima.

"Ljudi i dalje provode vrijeme online, ali su selektivniji u pogledu 'vremena provedenog pred ekranom', koji bi trebao biti učinkovitije iskorišten i individualno prilagođen. Ponašanje potrošača se mijenja. Sada je fokus na smanjenju potrošnje, a to bi trebalo koristiti i planeti. Iako su oprezni s budžetima, potrošači i dalje traže proizvode koji su održivi i klimatski neutralni.", kazala je Kadić.

Iz USAID-ovog projekta ističu da je Kadić jedna od stručnjakinja iz bosanskohercegovačke dijaspore koji su se uključili u podršku lokalnim kompanijama u BiH putem Diaspora Expert Rostera. U dva mjeseca od početka ovog programa sarađivali su s 25 kompanija iz cijele zemlje.

"Pored direktnih kontakata, koristimo prilike kao što je PIT Krajina konferencija da podijelimo znanje i iskustvo dijaspore,", ističu iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Navode da ova sesija pokazuje koliko poduzetnici žele ovakve informacije kako bi saznali više o tome kako se približiti njemačkom tržištu.

Organizatori su najavili da uskoro pripremaju i nekoliko sektorskih posjeta posrednika za izvoz jer je potencijal dijaspore u toj oblasti prepoznat u zajednici, priopćeno je iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Kopirati
Drag cursor here to close