Samo kartice i online

Švicarci izlaze na referendum - žele zadržati plaćanje gotovinom

Udruga želi da se švicarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, doda odredba da u optjecaju uvijek mora biti "dovoljna količina" novčanica ili kovanica.
Gospodarstvo / Novac | 06. 02. 2023. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarski građani odlučit će na referendumu žele li zadržati plaćanje u gotovini, objavila je u ponedjeljak udruga, utvrdivši da je prikupila dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja.

Gotovina polako izlazi iz upotrebe u mnogim gospodarstvima budući da elektronička plaćanja postaju standard za transakcije u digitaliziranim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana, tvrde u Free Switzerland Movementu (FBS).

Udruga želi da se švicarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, doda odredba da u optjecaju uvijek mora biti "dovoljna količina" novčanica ili kovanica.

FBS je priopćio da je prikupio više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak tisuća više od propisanih minimalno 100 tisuća, prenosi Hina.

Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, dobije li potporu glasača, prijedlog će postati zakon, iako vlada i parlament moraju odlučiti o njegovoj provedbi.

"Jasno je da... odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti... već da nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora", rekao je predsjednik FBS-a Richard Koller na web stranici grupe.

Švicarska bi po njegovim riječima trebala biti preuzeti glavnu ulogu u obrani gotovine u Europi budući da bi inzistiranje na takvim jamstvima u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 država članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzao u vrijeme pandemije covida 19, ali prisutan je još od 2017. kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala više od trećine Europljana i Amerikanaca i da je njih 20 posto više i ne koristi, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close