Od 100 do 120 KM?

Sretni kolovoz: Stiže jednokratna novčana pomoć za umirovljenike

Iznos pomoći će biti različit, a najviše će dobiti penzioneri s minimalnim primanjima, odnosno penzijom od 382 KM.
Gospodarstvo / Novac | 24. 06. 2021. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine u kolovozu bi trebali dobiti jednokratnu pomoć, saznaje Klix.ba. To je predložio premijer FBiH Fadil Novalić, a odluka bi uskoro trebala biti službeno obznanjena.

Prijedlog je da se svim umirovljenicima uplati jednokratna pomoć. Iznos pomoći će biti različit, a najviše će dobiti umirovljenici s minimalnim primanjima, odnosno mirovinom od 382 KM. Kako se neslužbeno saznaje uplata će biti realizirana 5. kolovoza uz srpanjsku mirovinu. Kako neslužbeno saznaje Avaz, umirovljenici bi trebali dobiti novčanu pomoć u iznosu od 100 do 120 KM.

Podsjetimo, u FBiH je trenutno nešto više od 425.000 umirovljenika. Najniža mirovina iznosi 382 KM, zajamčena je 478 KM, a najviša mirovina iznosi 2.174 KM.

Minimalnu mirovinu prima skoro 175.000 umirovljenika, zajamčenu prima skoro 20.000, a maksimalnu 486 umirovljenika. Više od 30.000 osoba prima mirovinu između 100 i 382 KM, a treba istaknuti da više od 26.000 osoba prima do 50 KM mirovine.

Premijer Novalić i zamjenici premijera Vesko Drljača i Jelka Milićević zatražili su od predstavnika umirovljenika da iznesu svoje zahtjeve, te se na sastanku osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sustavno trebali doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti mirovinskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto mirovinskom reformom koju je provela ova vlada.

"Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo umirovljenicima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost mirovinskog fonda i redovnost isplata mirovina. Ni u kojem slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe. Usklađivanje mirovine je zakonski regulirano i precizirano je kad se i kako mogu uvećavati mirovine. Nadam se da umirovljenici razumiju naše napore i opredijeljenost da stabilnost i redovnu isplatu mirovina ne dovedemo u pitanje", kazao je premijer Novalić.

Premijer i zamjenici premijera su naglasili da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvjesno zakonsko značajnije uvećanje mirovina u narednoj godini.

Ministrica Milićević je istaknula da ova vlada ne želi obećavati ono što nije u mogućnosti i ispuniti, te upoznala umirovljenike s realnim financijskim mogućnostima.

Ministar Drljača, kao resorni ministar, ponovio je da Ministarstvo rada i socijalne politike daje konstantnu podršku umirovljenicima i njihovim udruženjima, ali da se mora voditi računa o realnim mogućnostima.

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja umirovljenika u FBiH, zajedno s kolegama je naglasio značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.

"Svjedoci smo da je ova Vlada FBiH ispoštovala sve odredbe Zakona o PIO/MIO. Također smo svjedoci da Vlada čini ogromne napore kako bi se smanjili negativni utjecaj pandemije na ekonomiju. No, nama je zaista bitno da se pomogne našim umirovljenicima, jer su imali ogromne izdatke tijekom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom", kazao je Mehić.

Kopirati
Drag cursor here to close