Bolji status umirovljenika

Novalić i Drljača: Umirovljenici su prioritet u proračunu

Predstavnici Vlade FBiH su istaknuli da su umirovljenici, njih 428 tisuća u Federaciji, prioritetna kategorija u Proračunu.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2021. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima federalnih saveza udruženja umirovljenika Redžom Mehićem, Ivom Kožulom i Hasom Halilovićem.

Na sastanku je posebno istaknut partnerski odnos Federalne vlade i predstavnika umirovljenika koji se posebno ogleda u zajedničkom radu od početka reforme penzionog sustava i donošenja Zakona o mirovinskom i invalidsko osiguranju.

Predstavnici Vlade FBiH su istaknuli da su umirovljenici, njih 428 tisuća u Federaciji, prioritetna kategorija u Proračunu, te da je očuvanje stabilnosti mirovinskog sustava i nastavak redovnosti isplate miovina jedan od glavnih zadataka Vlade i u vrijeme pandemije.

Upravo uvažavajući ovaj odnos, kao i cjelokupnu situaciju izazvanu pandemijom, te probleme s kojima se umirovljenici susreću, zaključeno je da su svi sudionici današnjeg sastanka opredjeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa umirovljenika, čime će sačuvati dignitet ove populacije.

Također, sugovornici su suglasni da su zahtjevi umirovljenika opravdani, te da će se odmah po stvaranju prvih uvjeta , pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja.

Predstavnici umirovljenika su još jednom pozdravili napore ove Vlade na provedenoj reformi mirovinskog sustava u FBiH, koja je rezultirala Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te potom isplatom mirovina s Jedinstvenog ručuna trezora Federacije BiH.

Ocijenjeno je da ona od početka daje pozitivne rezultate i prvi put predstavlja značajan faktor stabilnosti i sigurnosti isplate mirovina u FBiH.

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se, kako je ocjenjeno, može ugroziti mirovinski sustav, a posebno njegova uspostavljena stabilnost.

Ministar Drljača je informirao predstavnike umirovljenika i da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen Program utroška sredstava resornog ministarstva, a kojim je za financiranje i rad udruženja umirovljenika u 2021. godini planirano izdvajanje 80.000 KM.

Zaključeno je da će Vlada FBiH i umirovljenici nastaviti svoju suradnju, a sljedeći zajednički sastanak planiran je za mjesec svibanj.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva financija, te Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kopirati
Drag cursor here to close