Veljača i troškovi

Skupa košarica, skup život

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2022. iznosila je 1.180 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM.
Gospodarstvo / Novac | 10. 03. 2023. u 12:05 M.G. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za veljače 2023. godine iznosi 2.902,80 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2022. iznosila je 1.180 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM.

Pokrivenost košarice

Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 40,65 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke košare minimalnom plaćom 20,53 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Obitelji u BiH mjesečno je potrebno više od tri tisuće za sve troškove, podaci su to s web stranice jedne od najvećih baza podataka o životnim troškovima.

Podsjetimo, potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u veljači u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su porasle za 0,5 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, stanovanje i troškovi režije za 0,3 posto, zdravstvo za 0,1 posto te prijevoz za 1,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Porast cijena u veljači

U veljači odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 0,5 posto u odnosu na siječanj, za koliko su jeftiniji namještaj i aparati za domaćinstvo, dok su ostala dobra i usluge jeftiniji za 0,8 posto, Na godišnjem nivou, u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene su u prosjeku niže za 1,3 posto.

Inače, građani BiH su u 2022. godini skoro polovicu svojih primanja dali za hranu i plaćanje stanovanja (kirija, voda, struja, plin i drugi energenti).

 To su, prateći strukturu Indeksa potrošačkih cijena u BiH prema COICOP sektorima, objavili iz Agencije za statistiku BiH, navodeći da su građani bili primorani da samo za hranu i druge prehrambene proizvode izdvoje više od trećine svojih prihoda jer su upravo ti proizvodi uz troškove prevoza najviše poskupjeli u prošloj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close