Prema 76 dolara

Ruska izjava o opskrbi spustila cijene nafte

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,10 dolara nižoj cijeni, od 72,24 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,43 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 25. 05. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon izjave potpredsjednika ruske vlade koja je prigušila očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,03 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,33 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,52 dolara.

Kako prenosi seebiz.eu na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,10 dolara nižoj cijeni, od 72,24 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,43 dolara.

Pad zaliha u SAD-u

Potporu cijenama pružio je u srijedu podatak vlade u Washingtonu da su se zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za čak 12,5 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,1 milijun barela, signalizirajući snažnu potražnju na početku ljetne sezone putovanja.

Pad zaliha u SAD-u nadovezao se na ovotjednu izjavu saudijskog ministra energetike, koju su trgovci protumačili kao signal da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, spremaju dodatno smanjiti opskrbu.

Neugodno iznenađenje za trgovce nafte

Princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud izjavio je u utorak na Katarskom ekonomskom forumu da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena nafte mogli neugodno iznenaditi, kao i u travnju, kada je OPEC+ smanjio opskrbu za 1,16 milijuna barela dnevno.

Očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu prigušio je u četvrtak potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

 
Kopirati
Drag cursor here to close