Prototip

Rusija lansira digitalnu rublju

Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati s gotovinskim i bezgotovinskim rubljama.
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2021. u 12:42

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna institucija.

"Upravo smo objavili izvještaj o preporukama zajedno s konceptom digitalne rublje", rekla je prva zamjenica guvernera središnje banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za financijsko tržište, objavila je Russia Today.

Navela je kako će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će promatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta, piše Tanjug.

Ruska središnja banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine.

Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati s gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtualnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je projektirana tako da minimizira rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a bit će podržana tradicionalnim novcem.

Najnovije istraživanje, koje je proveo Centar za istraživanje financijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina sudionika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 posto ispitanika bilo protiv.

Kopirati
Drag cursor here to close