Zastupnički dom FBiH

Prva mirovina iz federalnog proračuna mogla bi biti isplaćena u veljači

Federalni proračun za narednu godinu predložen je u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 odsto ili 2,25 milijardi KM.
Gospodarstvo / Novac | 17. 12. 2019. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH završio je raspravu o Prijedlogu budžeta za narednu godinu, zakonu o njegovom izvršenju i setu zakona koji se odnose na prelazak Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje.

Glasanje o ovim zakonima bit će obavljeno sutra u nastavku sjednice, do kada će i Vlada Federacije BiH razmotriti amandmane, prenosi BHRT.

Federalni proračun za narednu godinu predložen je u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 odsto ili 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Donošenjem izmjena tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračunima u Federaciji BiH) predviđeno je da Zavod MIO dobije status proračunskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. siječnja biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Ukoliko Zastupnički dom sutra, a u četvrtak Dom naroda usvoje navedena zakonska rješenja, od 3. siječnja Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje postaje proračunski korisnik, te će prva mirovina iz federalnog proračuna biti isplaćena u veljači.

Takođe, danas je Zastupnilčki dom razmotrio odluke o davanju suglasnosti na financijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kao i Prijedlog proračuna FERK-a za narednu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close