Suradnja

Novalić s predstavnicima Svjetske banke: Podrška gospodarstvu i zdravstvu

Na sastanku, posvećenom provođenju postojećih projekata koje podržava Svjetska banka u BiH, te narednim koracima u pravcu pregovora, razgovarano je i o ubrzavanju pripreme dogovorenih novih projekta.
Gospodarstvo / Novac | 05. 05. 2021. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je online sastanak s predstavnicima Svjetske banke, Lindom van Gelger, regionalnom direktoricom za zapadni Balkan i Emanuelom Salinasom, šefom Ureda Svjetske banke u BiH.

Na sastanku, posvećenom provođenju postojećih projekata koje podržava Svjetska banka u BiH, te narednim koracima u pravcu pregovora, razgovarano je i o ubrzavanju pripreme dogovorenih novih projekta.

Riječ je o projektima oporavka i podrške firmama, unaprijeđenju zdravstvenog sustava, modernizaciji usluga vodoopskrbe i kanalizacije, konkurentnosti i otpornosti poljoprivrede, te na prijedlog premijera Novalića i programu restrukturiranja rudnika za koji je Svjetska banka na današnjem sastanku izrazila podršku.

Kada je riječ o financijskoj podršci malim i srednjim poduzećima pogođenim pandemijom, projektu koji je Svjetska banka odobrila u prosincu prošle, Svjetska banka je obavijestila da su vrlo blizu okončanja procesa ratifikacije te da očekuju da postane efektivan već u svibnju ove godine.

Na sastanku su razmijenjene informacije i o preostalim aktivnostima na projektu unapređenja zdravstvenog sistema u BiH, u vrijednosti od 75 milijuna dolara, čiji je cilj unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i finansijske održivosti zdravstvenih sustava u BiH.

Uz konstataciju da postoje određena kašnjenja, ocjenjeno je da će zajednički raditi na iznalaženju mogućnosti za brže djelovanje, a iz Svjetske banke su pozdravili i pomake ostvarene na administrativnim procedurama.

Premijer Novalić još jednom je naglasio važnost ovih projekata za našu zemlju koje podržava Svjetska banka, te najavio značajniji intenzitet aktivnosti Federacije BiH, koje prvenstveno doprinose kvalitetnijem zdravstvenom sustavu i pomažu ekonomskom oporavku i rastu.

Iz Svjetske banke su sastanak ocijenili korisnim i konstruktivnim, te najavili da će pratiti aktivnosti na provođenju postojećih projekata, kao i nastaviti razgovore o drugim oblastima za koje mogu pružiti stratešku podršku, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close