Mostar Jug – tunel Kvanj

Europska banka traži provjeru dionice kod Mostara

Preporuka provjere usklađenosti koju je proveo IPAM je neovisna provjera kojom se utvrđuju činjenice kako bi se ustanovilo je li Banka poštivala svoje ekološke i socijalne politike u vezi s projektom.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2021. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijedom zahtjeva lokalnog stanovništva, nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preporučio je provjeru usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc u Bosni i Hercegovini.

Preporuka provjere usklađenosti koju je proveo IPAM je neovisna provjera kojom se utvrđuju činjenice kako bi se ustanovilo je li Banka poštivala svoje ekološke i socijalne politike u vezi s projektom.

Tijekom ovog procesa rad na projektu će se nastaviti.

"Uvijek smo se angažirali s civilnim društvom u pripremi i implementaciji ovog ključnog infrastrukturnog projekta za budućnost Bosne i Hercegovine. Navedena preporuka je prilika za neovisnu provjeru kako bi ponovo preispitali primjenu najboljih praksi ekoloških i socijalnih standarda kojima smo i dalje u potpunosti predani, posebno dok nastavljamo raspravljati o financiranju ostalih dijelova ovog važnog infrastrukturnog projekta. Rukovodstvo EBRD-a će u potpunosti podržati ovaj proces", kazala je direktorica EBRD-a  za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Žalbom koju je IPAM zaprimio 2020. godine postavilo se pitanje je li projektna dionica Mostar Jug – Tunel Kvanj usklađena s ekološkom i socijalnom politikom EBRD-a u, iznoseći tvrdnju da bi sadašnja trasa autoceste lokalnim stanovnicima nanijela štetne ekološke, ekonomske i kulturne utjecaje.

Rukovodstvo EBRD-a smatra da je Procjena utjecaja na okoliš i socijalna pitanja koju je izradilo JP Autoceste FBiH strukturirana u skladu sa zahtjevima Banke i analizirala je relevantne utjecaje.

Izgradnja koridora Vc prioritetni je infrastrukturni projekat za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Europsku uniju, kao dio Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.

Autocesta će značajno poboljšati domaće veze i povezati zemlju sa regionalnim susjedima i širom Europom EBRD i Evropska investicijska banka podržavaju izgradnju kreditima, dok EU, kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan osigurava bespovratna sredstva i pomoć u planiranju, pripremi dizajna i implementaciji.

Nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) prima i razmatra žalbe osoba i organizacija civilnog društva pogođenih projektima koje financira Banka.  IPAM podnosi izvještaj direktno Odboru direktora i nezavisan je od uprave EBRD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close