Manje ih

Pandemija zaljuljala javne nabave u BiH

Kada se promatra razdoblje prvih pet mjeseci ove godine i usporedi sa prethodne dvije, znatno je smanjenje broja objava javne nabave.
Gospodarstvo / Novac | 02. 06. 2020. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklom mjesecu objavljeno je 2.313 nadmetanja što je za 24,4 posto manje nego u svibnju 2019. godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu nadmetanja.

Od ukupnog broja natječaja 65 posto je objavljeno u FBiH, 32 posto u RS-u i tri posto u Brčko Distriktu. Sličan odnos je bio i prethodnih godina kada se u obzir uzme regionalna zastupljenost.

Kada se promatra razdoblje prvih pet mjeseci ove godine i usporedi sa prethodne dvije, znatno je smanjenje broja objava javne nabave.

Pregovarački postupak u svibnju 2020. godine korišten je 43 puta što je za 23 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Usporedbom prvih pet mjeseci ove godine sa prethodnom, broj pregovaračkih postupaka je porastao za čak 88 posto.

"Nabava medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju u svibnju 2020. godine je razmjerna broju nadmetanja u prethodne tri godine. Javna nabava se polako stabilizira. U odnosu na ožujak i travanj ove godine zabilježen je blagi porast broja nadmetanja kada je objavljeno 26,5 posto manje natječaja nego u istom razdoblju prošle godine. No ipak ovaj rast je nedovoljan s obzirom da broj nadmetanja iz godine u godinu raste u prosjeku do 10 posto'', priopćeno je iz agencije Briefing.

Kopirati
Drag cursor here to close