Nestabilnosti došao kraj: Otkupna cijena smilja trebala bi iznositi 2 KM

Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet ovisi od količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom trenutku, kazao je Dujmović
Gospodarstvo / Novac | 07. 01. 2018. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  /Foto: Bljesak.info/ Smilje

Smilje, odnosno tisuće onih koji su ušli u posao s ovom kulturom, u kratkom razdoblju prošli put su od euforije do depresije. Ogromna proizvodnja i neuređeno unutrašnje tržište doveli su do problema s plasmanom i velikog pada cijena. Problemi su rezultirali značajnim brojem onih koji su napustili tek prije koju godinu započeti posao, piše Klix.ba.

“Godina koja je iza nas nije bila dobra za proizvođače i prerađivače smilja zbog velikih sušnih perioda, a i strano tržište nije apsorbiralo proizvedene količine esencijalnog ulja od smilja, što se odrazilo na nisku otkupnu cijenu zelene biljne mase. Ipak, s naših nekoliko destilerija, kroz različite modele suradnje s poljoprivrednim proizvođačima, uspjeli smo prevazići taj nestabilan period i preraditi ponuđenu zelenu masu bilja u esencijalno ulje”, kaže za Klix Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača.

Dujmović kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi, niti prognozirati kakva će biti 2018. godina u kontekstu proizvodnje i prerade smilja, s obzirom na to da veliki broj nasada upravo u ljeto 2018. dolazi na puni rod, a i znatan broj proizvođača zbog niske otkupne cijene opravdano odustaje od daljnje proizvodnje.

“Grupacija će kroz svoje aktivnosti u 2018. godini biti fokusirana na edukaciju proizvođača, kako bi se kvalitet proizvedenog esencijalnog ulja podigao na viši nivo i kako bi u što većem broju proizvođači svoj proizvod preradili i upakirali u finalne proizvode te na taj način postigli ekonomsku opravdanost proizvodnje”, dodaje Dujmović.

Naravno, smatra Dujmović, da pri tome moramo uzeti u obzir potražnju inozemnog tržišta za našim proizvodima te uskladiti naše proizvodne kapacitete s potražnjom.

“Nažalost, postoje neke količine neprodanog esencijalnog ulja na skladištima destilerija i proizvođača, međutim, ne radi se o količinama koje nije moguće prodati, ako se radi o esencijalnom ulju od smilja koje zadovoljava međunarodne standarde kvalitete. Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet ovisi od količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom trenutku”, kazao je Dinko Dujmović.

Grupacija je već pristupila osnivanju Banke esencijalnih ulja koja će biti podrška stabiliziranju domaćeg tržišta, kao i plasmanu esencijalnog ulja i njegovih preparata na inozemna tržišta. Ona bi trebala profunkcionirati u prvom kvartalu ove godine.

“Što se tiče državne podrške, moram naglasiti pozitivan angažman Gospodarske komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore FBiH, kao i Agromediteranskog zavoda Mostar. Imamo saznanja da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede HNŽ rade određene pomake u svojim kapacitetima kako bi se unaprijedila ova proizvodnja i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Veći angažman očekujemo od Ministarstva poljoprivrede FBiH s obzirom na to da su njihove mogućnosti i kapaciteti veći”, zaključio je Dinko Dujmović.


Kopirati
Drag cursor here to close