Plaće

Mostar: Greška teška 5 milijuna KM

Do sada se plaća pojedinim službenicima obračunavala bez pridržavanja zakona koji nalaže da dodatak za posebne uvjete rada iznosi do 30% od osnovne plaće…
Gospodarstvo / Novac | 29. 08. 2022. u 08:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar pogrešno je obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima.

Obveza će, kako je naveo grad u Oluci, koji su podnijeli tužbe protiv Grada i koji ne odustanu od daljnjeg vođenja sudskog postupka biti izmirena po pravomoćnim sudskim presudama. Spor je, kako doznajemo, težak oko pet milijuna KM.

Dvije rate

Oni koji odustanu od sudskih postupaka, njima će obveze biti izmirene prema pojedinačno zaključenim sporazumima.

Grad je odlučio da će novac uposlenicima izmiriti u dvije rate jednu do kraja ove godine, a drugu do sredine sljedeće.

Inače, u svibnju je Grad potpisao sporazum sa Sindikalnom organizacijom Gradske uprave Grada Mostara, a koji se primjenjuje na sve zaposlene državne službenike i namještenike u Gradu, prema kojem je osnovica za obračun plaće za razdoblje od 1. travnja do 1. rujna 2022. godine u visini od 347,37 KM (330 KM x 1,05263) i visina boda za obračun plaće u iznosu od 1,05 pa ukupna osnovica iznosi 364,74 KM (347,37 KM x 1,05).

Do sada se plaća pojedinim službenicima obračunavala bez pridržavanja zakona koji nalaže da dodatak za posebne uvjete rada iznosi do 30% od osnovne plaće zbog čega je Grad i izgubio neke sudske sporove.

Ponovno računanje mirovina

Nakon presuda i potpisanog sporazuma uvodi se korektivni faktor propisan Zakonom o porezu na dohodak i bod čija je vrijednost utvrđena u visini od 1,05 čime se u gradskim državnim službenicima i namještenicima plaće počinju zakonski isplaćivati. Iako se Grad hvalio povećanjem plaća, riječ je o zakonskom usklađivanju što je u praksi trebalo biti usvojeno prije donošenja proračuna za ovu godinu.

Podsjećamo, i umirovljenici, koji su bili uposlenici Grada, su na sudu dobili Grad. Oštećeni su, kako je presudio Županijski sud u Mostaru, za obračun poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje i trenutni uposlenici, odnosno budući umirovljenici Grada pa bi se ponovno trebale utvrđivati visine mirovina.

Naime, Županijski sud u Mostaru potvrdio je raniju presudu Općinskog suda u kojem je  potvrdio da su tužitelji, koji su bili raspoređeni u PVP Mostar, plaćani po nižem koeficijentu. Grad je, pri obračunu plaće, izostavio primjenu korektivnog koeficijenta u razdoblju od 2016. do 2019. godine te dijelom i u 2020. godini.

Potplaćeni inspektori

I revizori su ranije upozoravali Grad Mostar na nepravilnosti prilikom isplate plaća navodeći kako koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, lani je presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Za sada nema nikakvih informacija niti inicijativa da će netko odgovarati za propuste koje su Grad, koji ''prosi'' novac za razvojne projekte, koštale ovoliki iznos.

Kopirati
Drag cursor here to close