Nije dobro

Plaćanja i poslovi: Revizija otkrila brojne nepravilnosti u Gradu Mostaru

Uočeno je kako su nabavke goriva, sredstava i opreme za dezinfekciju, usluga osiguranja objekata i održavanja zgrada i vozila u ukupnom iznosu od 730.727 KM izvršene su bez provedenih postupaka, što nije u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama
Gospodarstvo / Novac | 30. 09. 2021. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prihodi i primici u iznosu od 706.197 KM priznati su iako nisu bili mjerljivi i raspoloživi, a rashodi i izdaci u iznosu od 2.249.168 KM nisu priznati iako je poslovni događaj nastao u fiskalnoj godini, što nije u skladu s odredbama Zakona o budžetima u FBiH i Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH. Zbog navedenog, podcijenjen je financijski rezultat tekućeg perioda, kao i neraspoređeni višak rashoda nad prihodima'', stoji u revizorskom izvješću o poslovanju Grada Mostara za 2020. godinu.

Višak rashoda

Revizori, između ostalog, ističu kako ne mogu potvrditi neraspoređeni višak rashoda nad prihodima koji je u Bilansu stanja iskazan u iznosu od 3.297.868 KM budući da su na toj poziciji evidentirane dugoročne obaveze po kreditima (21.945.585 KM) i neutrošeni namjenski prihodi i primici priznati ranijih godina (11.329.753 KM),što nije u skladu s Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH i Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH.

''Ne možemo potvrditi potraživanja za komunalnu naknadu, iskazana u iznosu od 11.800.255 KM, s obzirom na to da se najveći dio odnosi na potraživanja starija od deset i više godina, za koja nije prezentirana starosna struktura, nije izvršena ocjena naplativosti, niti su prenesena na sumnjiva i sporna. Ni za ostala potraživanja nisu uspostavljene točne i ažurne pomoćne evidencije, niti se za sva potraživanja poduzimaju predviđene mjere s ciljem naplate, kako je predviđeno Zakonom o budžetima u FBiH i Računovodstvenim politikama za budžetske korisnike Grada Mostara i Trezor'', navodi se.

Javne nabavke

Ističe se kako u postupku izrade i donošenja proračuna nisu ispoštovani rokovi i procedure, s obzirom na to da nije donesen u roku, nije sačinjen Dokument okvirnog proračuna, niti proračunski zahtjevi korisnika sadrže sve propisane elemente. Nisu se sačinjavali planovi novčanih tokova i operativni planovi rashoda i izdataka, niti je Registar budžetskih korisnika uspostavljen u skladu s odredbama Zakona o proračunima u FBiH.

Dodaje se i kako poslovi povjereni komunalnim poduzećima pojedinačnim odlukama gradonačelnika u iznosu od najmanje 946.507 KM nisu obuhvaćeni Planom javnih nabavki, niti Programom obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje.

Uočeno je kako su nabavke goriva, sredstava i opreme za dezinfekciju, usluga osiguranja objekata i održavanja zgrada i vozila u ukupnom iznosu od 730.727 KM izvršene su bez provedenih postupaka, što nije u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Novac Vodovodu

''Subvencije poduzeću 'Vodovod' d.o.o. Mostar za potrebe probnog rada postrojenja za preradu otpadnih voda i građevine sifona u iznosu od 712.800 KM doznačene su bez dostavljenih dokaza o nastalim troškovima plaća i naknada angažiranih zaposlenika, što nije u skladu s odredbama Odluke o izvršenju proračuna Grada Mostara i zaključenog Sporazuma'', navedeno je.

Revizori ističu kako poslovanje gospodarskih društava kojima je Grad osnivač u nije funkcioniralo u skladu sa zakonskom propisima, s obzirom na to da Gradsko vijeće nije bilo konstituirano i nisu imenovani organi upravljanja i rukovođenja društava.

Također, ni Registar proračunskih korisnika nije sačinjen u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju i načinu vođenja registra proračunskih korisnika.

''Nisu izrađene mape ključnih poslovnih procesa. Također, nije uspostavljena odgovarajuća komunikacija unutar odjela, niti se vrši procjena i praćenje sistema internih kontrola. Zbog navedenog, konstatiramo da poduzete aktivnosti na nivou Grada nisu bile dovoljne kako bi se uspostavio i implementirao sustav financijskog upravljanja i kontrole zasnovan na COSO modelu, što je obveza utvrđena Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH i Pravilnikom o provođenju financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u FBiH'', pišu revizori.

Proračun

Naveli su i kako prilikom izrade i donošenja proračuna nisu dosljedno ispoštovani rokovi i procedure utvrđene Zakonom o proračunima u FBiH s obzirom na to da proračun nije donesen u zakonskom roku, a Dokument okvirnog proračuna nije ni donesen.

''U postupku izvršavanja proračuna nisu se sačinjavali planovi novčanih tokova niti operativni planovi. Stoga konstatiramo da prilikom izrade, donošenja i izvršavanja proračuna nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o proračunima u FBiH i Odluke o izvršenju proračuna. S obzirom na to da se pojedinačna rješenja nisu donosila svaki mjesec, te se dodatak na plaću isplaćivao duži period, ne možemo potvrditi da se radi o privremenom obavljanju poslova drugog radnog mjesta, te uvećanje plaće po ovom osnovu nije u skladu sa članom 23. stav 6) Kolektivnog ugovora. Pravo na dodatak plaće po osnovu prekovremenog rada zaposlenik ima razmjerno trajanju tog rada, zbog čega obračun dodatka za prekovremeni rad nije vršen u skladu s Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara'', pišu revizori.

Navode kako je programom utvrđeno da je za poslove održavanja gradskog zelenila potrebno osigurati kvalificiranu radnu snagu od 35 radnika, a JP „Komunalno“ d.o.o. Mostar ima ukupno 25 radnika, što ukazuje na to da su ovi poslovi povjereni poduzeću koje nema kapacitete za njihovo izvršenje. Navedeno potvrđuje i činjenica da su se poslovi ustupali kooperantu, iako ni Programom ni ugovorom nije reguliran način obavljanja poslova sa kooperantima, niti je dana suglasnost gradonačelnika za ustupanje povjerenih poslova.

Otpad

''Konstatiramo da cijene po kojima su fakturirane usluge upravljanja otpadom nisu predviđene Programom, niti je data suglasnost gradonačelnika da se navedeni poslovi povjere JP „Komos“ d.d. Mostar i JP „Parkovi“ p.o. Mostar. Odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru nije usklađena sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Hercegovačko-neretvanskog kantona. Programom obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje nisu obuhvaćeni svi poslovi koji se povjeravaju komunalnim poduzećima, niti je jasno definiran način obavljanja poslova s kooperantima i koja pravna lica se smatraju kooperantima. Dio poslova individualne i zajedničke komunalne djelatnosti JP „Komunalno“ d.o.o. Mostar je ustupalo privrednim društvima JP „Parkovi“  p.o. Mostar i JP „Komos“ d.d. Mostar, bez suglasnosti gradonačelnika za 2020. godinu, što nije u skladu s Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru'', navodi se.

Naknade

Revizori dodaju kako su uvidom u odabrani uzorak komisija utvrdili da za isplaćene naknade za rad zaposlenika u komisijama nije izvršen obračun i uplata poreza i doprinosa u skladu s propisima kojima je definirano da se naknade zaposlenima – po osnovu angažmana po bilo kojem osnovu, bilo da se izvršavaju u radno vrijeme ili izvan radnog vremena – smatraju oporezivim prihodom po osnovu nesamostalne djelatnosti i kao takve se oporezuju na način propisan članom 27. Zakona o porezu na dohodak i članovima 16. i 21. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, kao i odredbama člana 10. i 11. Zakona o doprinosima i članovima od 17. do 20. Pravilnika o načinu obračuna i uplate doprinosa.

''Ugovori o djelu zaključeni su za obavljanje poslova vatrogasaca, komunalnih redara, poslove eksproprijacije, te ekonomske poslove, koji su utvrđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, zbog čega zaključivanje ugovora o djelu nije u skladu s odredbama Zakona o državnoj službi u FBiH i Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH'', navodi se, između ostalog u revizorskom izvješću.

Ističe se i kako poslovi povjereni komunalnim poduzećima pojedinačnim odlukama gradonačelnika u iznosu od najmanje 946.507 KM nisu obuhvaćeni Planom javnih nabavki, niti Programom obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje, što nije u skladu sa članom 18. Odluke o izvršenju Budžeta Grada Mostara za 2020. godinu.

''Ukupan financijski rezultat podcijenjen je za najmanje 2.580.762 KM. Naime, rashodi i izdaci nastali u 2020. godini u iznosu od 2.249.168 KM nisu knjiženi u periodu na koji se odnose. Rashodi i izdaci iz ranijih godina u iznosu od najmanje 374.603 KM knjigovodstveno su evidentirani u tekućoj godini, a prihodi u iznosu od 706.197 KM priznati su u tekućoj godini, iako nisu naplaćeni. Ne možemo potvrditi ni neraspoređeni višak rashoda nad prihodima, koji je u Bilansu stanja iskazan u iznosu od 3.297.868 KM'', navodi se u revizorskom izvješću poslovanja Grada Mostara za prošlu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close