Presuda

Mostar kažnjen zbog plaća

Grad je, pri obračunu plaće, izostavio primjenu korektivnoig koeficijenta u razdoblju od 2016. do 2019. godine te dijelom i u 2020. godini.
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2022. u 15:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar oštetio je umirovljenike koji su bili uposlenici Grada, presudio je Županijski sud u Mostaru.

Oštećeni su, kako doznajemo, za obračun poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje i trenutni uposlenici, odnosno budući umirovljenici Grada pa bi se ponovno trebale utvrđivati visine mirovina.

Naime, Županijski sud u Mostaru potvrdio je raniju presudu Općinskog suda u kojem je  potvrdio da su tužitelji, koji su bili raspoređeni u PVP Mostar, plaćani po nižem koeficijentu. Grad je, pri obračunu plaće, izostavio primjenu korektivnog koeficijenta u razdoblju od 2016. do 2019. godine te dijelom i u 2020. godini.

Presuđeno je da Grad Mostar do 2016. godine primjenjivao korektivni koeficijent po zakonu o porezu na dohodak, ali nakon što je to prestao primjenjivati ništa nije mijenjao u načinu obračuna plaća zaposlenicima pozivajući se na odluku Grada iz 2012. godine.

Dokazano je da je ugovarana neto osnovica u kojoj nije sadržan porez na dohodak. Utvrđivan je neto iznos umjesto bruto i tako potpisivan sporazum sa sindikatom iako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da su svi poslodavci dužni mjesečne plaće obračunavati i u poreznim evidencijama i izvještajima iskazivati u bruto iznosu.

Grad Mostar, naime, nije mijenjao svoju Odluku o plaćama i naknadama u tijelima vlasti iz 2012. godine te je nije uskladio s federalnim zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti iz 2017. godine.

Stoga Grad Mostar svojim bivšim uposlenicima koji su ga tužili mora isplatiti manjak isplaćenih plaća u navedenom razdoblju kao i zateznu kamatu te doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Podsjećamo, i revizori su ranije upozoravali Grad Mostar na nepravilnosti prilikom isplate plaća navodeći kako koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, lani je presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close