Koverzija kredita

Milićević: Neriješeno još 777 od 12.000 imatelja kredita u švicarskim francima

Banka je nudila različita rješenja svojim klijentima. Od 12.000 takvih kreditnih stranaka sada je ostalo neriješeno 777
Gospodarstvo / Novac | 19. 10. 2017. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu prihvatili amandmane na Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke koje su podnijeli članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

''Mi nismo prihvatili ni Prijedlog zakona. Znamo da je problem naglog i brzog rasta švicarskog franka na burzama doveo u vrlo specifičan položaj imatelje kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Rezultat svih tih aktivnosti je i zakon koji je na inicijativu udruženja korisnika kredita iz Parlamenta došao u Vladu'', kazala je novinarima u pauzi sjednice dopremijerka i Federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Sagledavajući složenu situaciju, navela je, pozivano je na dijalog između Hypo, sada Addiko banke i korisnika kredita.

''Banka je nudila različita rješenja svojim klijentima. Od 12.000 takvih kreditnih stranaka sada je ostalo neriješeno 777 što je 6,5 posto od ukupnog broja korisnika kredita'', rekla je Miličević te dodala da se ne umanjuje značaj preostalih.

Navela je da Vlada FBiH ne može podržati zakon jer zakonska rješenja koja su primijenjena i zakoni usvojeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju epilog u Arbitražnom sudu u Washingtonu.

''Vrlo je izvjesno da će se obaveze reflektirati na proračune tih zemalja. Federacija BiH nije u mogućnosti taj rizik preuzeti jer bi imalo posljedice na proračun. Po našim procjenama to bi bilo od 400 do 500 milijuna KM'', pojasnila je Miličević.

Federalna vlada nije prihvatila amandmane na Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koje su podnijeli članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Zasupničkom domu Parlamenta FBiH. U obrazloženju Vlade je navedeno da bi njihovim prihvaćanjem u neravnopravan položaj bili dovedeni dužnici (obveznici vraćanja kredita) koji su zaključili ugovor s bankom o reprogramu u odnosu na dužnike na koje bi se odnosili ovi amandmani i koji bi mogli ostvariti određenu financijsku korist, iako su obveze, i kod jednih i kod drugih, nastale po istom pravnom osnovu. Ovim povodom, Vlada ujedno ponavlja svoje ranije opredjeljenje o predloženom Zakonu o konverziji kredita podignutim u švicarskom francima.

Danas Vlada FBiH nije prihvatila amandmane koje su na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH podnijeli delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić i Almedin Aliefendić.

Vlada FBiH smatra da je odredba člana 187a. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku jasna i da nije potrebno davanje autentičnog tumačenja, kako je to traženo inicijativom koju je uputio odvjetnik iz Travnika Adis Ribić. Donošenje odluke o potrebi davanja autentičnog tumačenja i o njegovom sadržaju Vlada prepušta nadležnim tijelima Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close