Zastupnici

Mijenjat će se plaće u institucijama BiH

Špago je na sjednici Komisije rekao da se u amandmanskoj fazi mogu otkloniti primjedbe u vezi s pitanjem treba li ograničiti samo rast plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima.
Gospodarstvo / Novac | 22. 02. 2023. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i proračun zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago iz SDA.

Osnovica

Špago je u obrazloženju rekao da se predloženim rješenjima nastoje uravnotežiti plaće proračunskim korisnicima, imajući u vidu nerazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama od najniže do najviše.

Navodeći da je nacrtom proračuna BiH za ovu godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice od 630 KM, on je istaknuo kako bi time došlo do još većeg nerazmjera između plaća s nižim i najvišim koeficijentima.

Špago je na sjednici Komisije rekao da se u amandmanskoj fazi mogu otkloniti primjedbe u vezi s pitanjem treba li ograničiti samo rast plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Član Komisije Miroslav Vujičić iz SNSD-a ponovio je stav ove stranke da je potrebno sustavno riješiti pitanje plaća i primanja u institucijama BiH.

Granice između koeficijenata

Mira Pekić iz PDP-a smatra da postoje dijelovi predloženog zakona koji se mogu dograditi i izmijeniti, u prvom redu granice između koeficijenata.

Ona se zauzela za to da zastupnici, imenovane osobe, članovi Predsjedništva BiH i ministri treba da imaju niže plaće i naknade.

Predstavnici Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara obavijestili su članove Komisije da je Ministarstvo pripremilo mišljenje o predloženom zakonu, ali da ne mogu govoriti o njegovom sadržaju jer se čeka da ga na sutrašnjoj sjednici razmotri Vijeća ministara kako bi postalo i službeno.

Komisija je danas po drugi put razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH budući da je Zastupnički dom vratio zakon na ponovno razmatranje komisiji koja je prvi put dala negativno mišljenje na predložena rješenja.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma.

Kopirati
Drag cursor here to close