Bolji uvjeti

Vremena se mijenjaju: Radnici u BiH slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada

Stvari se globalno mijenjaju, a pandemija virusa korona je tome potpomogla. Radnici su shvatili koliko su važni i koliko je kapital mrtav ukoliko nema radne snage.
Gospodarstvo / Posao | 20. 02. 2023. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u BiH sve su svjesniji svojih vrijednosti na tržištu, slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada, a skoro 35 posto njih spremno je da odbije zaposlenje koje ugrožava balans privatnog i poslovnog života.

Pokazalo je to istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je proveo portal “MojPosao.ba” u partnerstvu sa globalnom mrežom portala The Network i Boston Consulting Group. Istraživanje se temelji na anketi od oko 90.500 ispitanika iz 160 zemalja svijeta, a otkriva šta kandidati za posao žele da poslodavci znaju u borbi za ljudske resurse.

Većina ispitanika istakla je da ne želi više živjeti da bi radili, a kao ključne razloge zbog kojih bi odbili poslovnu ponudu, pored nedovoljne financijske nadoknade, istakli su potreban balans između privatnog i poslovnog života, sigurnost radnog mjesta, fleksibilno radno vrijeme, plaćeni odmor i praznike.

Radnici svjesni svojih aktivnosti

''Većina radnika svjesna je svoje atraktivnosti poslodavcima, budući da 74 posto ispitanika širom svijeta više puta tokom godine dobiva razne prilike za posao, a 39 posto njih čak dobije svaki mjesec. Osim toga 68 posto ispitanika smatra da je u dobroj pregovaračkoj poziciji kada traži posao, a u pregovorima najviše samopouzdanja pokazuju radnici u financijama, razvoju biznisa i prodaje, dok najmanje imaju fizički i neprofitni radnici te volonteri'', navedeno je u istraživanju koje je pokazalo da je tržište rada veoma nestabilno te da 56 posto radnika u BiH aktivno traži posao u novoj kompaniji.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže za “Glas” da se odnosi rada i kapitala mijenjaju, kako u svijetu tako i kod nas te da poslodavci u narednom periodu mogu očekivati dodatno buđenje svijesti radnika.

''Jedno vrijeme omiljena deviza naših poslodavaca: “Ako ti nećeš za 300 ima tko će raditi za 200 maraka” izgubila je svaki smisao i otišla u povijest. Nema više zarobljavanja radnika niskim plaćama i lošim uvjetima, jer su shvatili da nitko nema pravo da od njih čini roba. To je ohrabrujuće, jer sindikat intezivno radi na buđenju svijesti'', kazala je Mišićeva.

Dodala je da se u svijetu teži ka skraćenju radnog tjedna sa pet na četiri radna dana te sa osam na šest radnih sati.

Globalna promjena

''Stvari se globalno mijenjaju, a pandemija virusa korona je tome potpomogla. Radnici su shvatili koliko su važni i koliko je kapital mrtav ukoliko nema radne snage'', rekla je Mišićeva.

Predsjednik Područne gospodarske komore Doboj Radovan Pazurević izjavio je za “Glas” da građani Srpske i BiH znaju da je Europa u potrazi za radnom stanom te da veliki broj njih iščekuje da ode.

''Svi osluškuju radnu klimu, a trenutno se nalazimo u nekom , vakuumu, situacija je nepovoljna u svijetu, a kod nas posebno'', rekao je Pazurević ističući da imaju zahtjeve radnika koji žele da rade malo u Srpskoj, a malo u inozemstvu.

U istraživanju je navedeno da su najtraženiji kandidati iz domena informacijskih tehnologija, rada u digitali i prodaji, a potom kandidati iz ugostiteljstva te transporta i logistike. Znanstvenici i učitelji dobijaju najmanje prilika za posao, a kao razlog navedena je dinamika u ovim oblastima gdje su uobičajeni ugovori s državnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close