Mrežne naknade

Meta protiv EU prijedloga: Bez našeg ulaganja u sadržaj, telekomi ne bi imali što naplaćivati

Prijedlozi mrežnih naknada izgrađeni su na lažnoj premisi jer ne prepoznaju vrijednost koju pružatelji aplikacija sadržaja stvaraju za digitalni ekosustav, niti ulaganja koja činimo u infrastrukturu koja ga podupire, naveo je dvojac iz Mete.
Gospodarstvo / Novac | 24. 03. 2023. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Europska unija priprema prijedlog prema kojem bi velike internetske platforme bile obvezne sudjelovati u troškovima izgradnje internetske infrastrukture jer, kako pojašnjavaju, najveći dio prometa otpada upravo na njihove usluge, platforme se s takvim razmišljanjem baš i ne slažu.

Viši rukovoditelji iz Meta Platforms oštro su osudili pozive europskih operatera pružateljima sadržaja da doprinesu mrežnim troškovima, tvrdeći da se prijedlozi temelje na lažnoj premisi, a navođenje budućih problema s kapacitetom uzrokovanih metaverzumom opisali su kao besmislicu, prenosi Zimo.

Potpredsjednik mreže Meta Platforms Kevin Salvadori i viši direktor bežičnih tehnologija u Meta Reality Labsu, Bruno Cendon Martin, izjavili su da pokušaji nametanja poreza velikim internetskim tvrtkama nisu odgovor na financijske probleme operatera.

Prijedlozi mrežnih naknada izgrađeni su na lažnoj premisi jer ne prepoznaju vrijednost koju pružatelji aplikacija sadržaja stvaraju za digitalni ekosustav, niti ulaganja koja činimo u infrastrukturu koja ga podupire, naveo je dvojac, a prenosi Mobile World Live.

Razvoj metaverzuma neće zahtijevati od telekom operatera da povećaju kapitalne izdatke za veća ulaganja u mrežu, dodali su.

Fiksne mreže već su uspostavljene u većini Europe i prenose gotovo 20 puta veći promet od mobilnih mreža, dodaju tvrdeći da je trenutna fiksna infrastruktura na kontinentu, dovoljna da podrži očekivani promet u budućnosti, a i lako se može nadograditi u sljedećim desetljećima.

Predstavnici Mete također su ukazali na “desetke milijardi” eura koje njihova tvrtka ulaže u svoje aplikacije i platforme, objašnjavajući da njihovi proizvodi “stvaraju potražnju koja omogućuje telekom operaterima da ljudima naplaćuju pristup internetu”.

Naše ulaganje u sadržaj doslovno pokreće prihode i poslovni model telekom operatera, istaknuli su i dodali kako sa svojim partnerima ulažu u infrastrukturu, posebice izgradnju podmorskih kablova za prijenos podataka.

Naveli su kako su Meta i njeni konkurenti, tijekom posljednjih deset godina, uložili više od 880 milijardi dolara u globalnu digitalnu infrastrukturu za koju tvrde da su operaterima uštedjeli oko 6 milijardi dolara godišnje.

Hoće li i Europska unija tako gledati na te brojke ili će ipak proći sporni prijedlog, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, neće proći bez sukoba na relaciji operateri-regulator-internetske platforme.

Kopirati
Drag cursor here to close