Na dnu smo

Kupovna moć građana u BiH tek trećina prosječne u zemljama EU-a

Vrtoglava poskupljenja koja su pogodila i BiH još su više narušila ionako slabašnu kupovnu moć njezinih građana.
Gospodarstvo / Novac | 15. 01. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija i rast cijena većine proizvoda i usluga karakteristika su stanja globalne ekonomije. Ono što brine cijeli svijet su poskupljenja hrane i energenata.

Vrtoglava poskupljenja koja su pogodila i BiH još su više narušila ionako slabašnu kupovnu moć njezinih građana.

BiH i regija

Podaci Europske statističke agencije (Eurostat) pokazuju da je, kada su u pitanju zemlje članice Europske unije, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen u Luksemburgu, čija je razina viša od dva i pol puta od prosjeka EU-a i iznosi 268 posto europskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižoj razini s 57 posto prosjeka EU-a, javlja Večernji list.

Kada je pak riječ o BiH, podaci ove statističke agencije pokazuju kako je bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći u Bosni i Hercegovini, u 2021. godini iznosio tek 33 posto prosjeka Europske unije.

Promatrajući statistike zemalja regije, podaci Eurostata pokazuju kako Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći i on iznosi 70 posto prosjeka EU-a, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu, na razini od 48 posto prosjeka EU-a. Srbija se nalazi na razini od 44 posto europskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na razini od 42 posto, dok je Albanija na razini od 32 posto europskog prosjeka.

Podaci pokazuju i kako se stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM-u, prema konačnim podacima među zemljama članicama, kretala u rasponu od 65 posto prosjeka EU-a u Bugarskoj do 144 posto prosjeka EU-a u Luksemburgu.

Kako pokazuju konačni podaci Eurostata, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći, kreće se od 39 posto u Albaniji do 72 posto prosjeka Europske unije u Hrvatskoj. Stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2021. godini, po prvoj procjeni iznosila je 60 posto prosjeka Europske unije.

Dok je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj razine ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika alternativni je pokazatelj, odnosno bolje je prilagođen opisu materijalnog blagostanja kućanstva.

Značajnije razlike

''Općenito, razina SIP-a po stanovniku više je homogena nego BDP-a, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama Europske unije.

Struktura stvarne individualne potrošnje temeljena je na homogenim skupovima proizvoda i usluga koje kućanstva konzumiraju, ali su i dalje evidentne razlike između razina SIP-a per capita među zemljama članicama EU-a'', objasnili su iz Monstata, prenose agencije. 

Kopirati
Drag cursor here to close