Palite grijalice!

Kućanstva pošteđena: Poskupljuje ''industrijska'' struja

U cijenu usluge javnog opskrbljivača nije uračunata naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i iznos poreza na dodanu vrijednost koji se evidentiraju na svakom pojedinačnom računu kupca.
Gospodarstvo / Novac | 27. 02. 2018. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene električne energije za kategoriju kućanstva ostaju iste, odnosno neće se mijenjati u odnosu na važeće, objavila je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, koja je na današnjoj redovitoj sjednici dala suglasnost na prijedloge cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

U kategoriji Ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV (kilovolt), za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 3,6%.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II. i V. tarifne grupe koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je smanjenje ukupne prosječne cijene za 0,71%, odnosno, 0,56% za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo.

Kako je navedeno, cijene usluge ovog javnog opskrbljivača će se primjenjivati od 1.4.2018. godine.

U cijenu usluge javnog opskrbljivača nije uračunata naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i iznos poreza na dodanu vrijednost koji se evidentiraju na svakom pojedinačnom računu kupca.

Video: FERK dao suglasnost na prijedlog cijena JP Elektroprivreda BiH


Odluka o davanju suglasnosti JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge će biti objavljena na internetskoj stranici i oglasnoj ploči FERK-a, te u Službenim novinama Federacije BiH.

FERK je na današnjoj sjednici donio Pravilnik o nadgledanju kojim se propisuju opće odredbe o nadgledanju vezane za postupanje članova Povjerenstva za nadgledanje i postupanje imatelja dozvole, vrste, način i postupak provođenja nadgledanja, uključujući i odredbe vezane za izvješće o nadgledanju i odlučivanje FERK-a po istom, kao i izvršenje naloženih mjera.

Gospodarskom društvu EKO REM d.o.o. Sarajevo izdana je Dozvola za rad za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu hidroelektrana „Kosova“, na vodotoku Kosovska rijeka, općina Foča u FBiH, instalirane snage 500 kW i predviđene godišnje proizvodnje 2.125 MWh (megavat sati).

U postupak opće rasprave upućeni su nacrti dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja KAKANJ PETROL d.o.o. Kakanj i MERCATOR BH d.o.o. Sarajevo. Tekst nacrta može se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a ili na web stranici FERK-a. Zainteresiranu javnost pozivamo da se detaljnije informira o predmetnom nacrtu, kao i mogućnostima sudjelovanja u postupku preko naše web stranice.

Donesena su i dva zaključka po zahtjevu za izdavanje dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnositelja „Srednjobosanske šume“/„Šume Središnje Bosne“/„Средњабосанскe шумe“ d.o.o. iz Donjeg Vakufa i BFS d.o.o. Sarajevo.

Članovi FERK-a su na koncu redovite sjednice usvojili i Završni obračun FERK-a za 2017. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close