Ostalo na ideji

Koji je razlog zatvaranja socijalnih trgovina u BiH?

Riječ je o trgovinama u kojima su cijene niže od 30% do 40% i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati građani sa primanjima nižim od 500 KM.
Gospodarstvo / Novac | 01. 03. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja o trgovinama za građane slabijeg imovinskog stanja u BiH pokrenuta je još 2009. godine. Nakratko je zaživjela u Sarajevu u vidu dvije trgovine i nakon njihovog zatvaranja ostala je samo ideja i nadanje da će se ovaj projekt pokrenuti i realizovati u nekom skorijem roku, zbog onih u potrebi. 

Riječ je o trgovinama u kojima su cijene niže od 30% do 40% i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati građani sa primanjima nižim od 500 KM, javlja BHRT.

Da bi ovakve trgovine bile korisne ljudima u potrebi smatraju i stručnjaci, međutim problemu siromaštva potrebno je, kažu nam, pristupiti sa više aspekata.

"Osim ove mjere, mi moramo raditi na tome da cijene u svim trgovinama, za sve građane, budu manje jer one su sad efektivno iznad razine koja je opravdana troškovima. Potrebno je, da bi se pomoglo građanima, učiniti dvije stvari - jedna je da se prisile trgovci da smanje cijene na normalnu razinu, a druga je da se onim socijalno ugroženim dodatno pomogne", kaže ekonomist Igor Gavran.

Građani o ovoj ideji imaju podijeljena mišljenja.

Više je razloga, kažu stručnjaci, zašto nisu opstale one koje su već bile otvorene.

"Mnogi centri, ali i proizvođači ne mogu svoje robe da daju ovim prodavnicama kada je ona već nekoliko mjeseci pred istek roka zato što plaćaju PDV na sve te proizvode. I onda to uništavaju u krugu poduzeća, a u nekom prethodnom razdoblju nije moglo doći do socijalnih trgovina da se proda", kaže Murisa Marić, izvršna ravnateljica Udruge građana DON Prijedor

Koncept socijalnih prodavnica odavno postoji u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Prva socijalna trgovina u Velikoj Britaniji otvorena je prije 10 godina, a u Švedskoj ih je u proteklih nekoliko godina otvoreno čak 8.

Kopirati
Drag cursor here to close