Aukcija

Hebrejska Biblija prodana za 38,1 milijun dolara

Sotheby's je očekivao da bi Codex Sassoon, nazvan tako po svome najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sassoonu koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cijenu između 30 i 50 milijuna dolara.
Gospodarstvo / Novac | 18. 05. 2023. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine naše ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta, prodana je u srijedu u New Yorku za 38,1 milijun dolara, a platno poznatoga austrijskog slikara Gustava Klimta postiglo je cijenu od 53,2 milijuna dolara.

Sotheby's je očekivao da bi Codex Sassoon, nazvan tako po svome najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sassoonu koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cijenu između 30 i 50 milijuna dolara, javlja Hina.

Gotovo kompletnu i iznimno dobro očuvanu hebrejsku Bibliju, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, a čine je 24 knjige Sotheby's je prodao nakon četverominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, stoji u priopćenju aukcijske kuće.

Kupac Alfred Moses

Kupio ju je bivši američki diplomat Alfred Moses u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti Muzeju židovskog naroda ANU u Tel Avivu, stoji u objavi.

"Hebrejska Biblija je najutjecajnija knjiga u povijesti i predstavlja temelj zapadne civilizacije. Raduje me spoznaja da pripada židovskom narodu", rekao je Moses, veleposlanik u vrijeme američkog predsjednika Billa Clintona.

Prodaja je premašila svotu od 30,8 milijuna dolara, koliko je utemeljitelj Microsofta Bill Gates platio 1994. za rukopis Leonarda da Vincija Codex Leicester, koji je tada bio najskuplji rukom pisani dokument ikada prodan na aukciji.

Najskuplji povijesni dokument prodan na dražbi i dalje ostaje jedan od prvih rukopisa američkog ustava što ga je u studenome 2021. Sotheby's prodao za 43 milijuna dolara.

Codex Sassoon, koji se mijenjao kroz svoju povijest, samo je jednom u prošlosti bio predstavljen javnosti, godine 1982. u Britanskoj knjižnici u Londonu, rekla je Orit Shaham-Gover, glavna kustosica Muzeja židovskog naroda.

Djelo Klimta za 53,2 milijuna dolara

Djelo austrijskoga slikara Gustava Klimta "Insel im Attersee" (1901.-1902.) otišlo je nepoznatom kolekcionaru iz Japana za 53,2 milijuna dolara, objavio je Sotheby's. Rad austrijskog slikara prvi je put ponuđen na aukciji nakon što je desetljećima bio dio privatne kolekcije. Očekivalo se da bi mogao postići cijenu od oko 45 milijuna dolara.

Pejzaž s motivom svjetlucave vodene površine u živim bojama karakterističnima za Klimta, jednog od utemeljitelja pokreta secesije, prodan je nakon sedmominutnog licitiranja, objavila je aukcijska kuća.

Slika "L'Empire des lumières" belgijskoga nadrealističkog slikara Renéa Magrittea (1898.-1967.) postigla je visoku cijenu od 42,3 milijuna dolara.

Ovogodišnji tradicionalni proljetni tjedan dražbi na tržištu umjetnina, koji se održava u New Yorku počeo je u četvrtak 11. svibnja, a završava sutra 19. svibnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close