Dobra država

Ima se, može se: Federalne vlasti za službena auta daju po 10 milijuna KM godišnje?

Arapović upozorava da se životi djece spašavaju humanitarnim brojevima i donacijama, jer u proračunu, navodno, nema novca.
Gospodarstvo / Novac | 10. 02. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 1.100 službenih automobila je na razini Federacije u ovom trenutku. Ovaj frapantni podatak iznesen je na prošlotjednom javnom saslušanju koje je organizirala Komisija za reviziju Parlamenta FBiH. Potvrdio je za Avaz to zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović.

Odgovor Vlade

Dodaje da ovo nije precizan niti konačan broj jer ćemo, tek kada dobije odgovore iz Vlade FBiH, vidjeti koje institucije i poduzeća će biti obuhvaćeni konačnim spiskom.

''Porezna uprava, Uprava za inspekcijske poslove, Civilna zaštita i nekoliko drugih velikih organa opravdano raspolažu većim brojem, uglavnom, obilježenih vozila. Ali isto tako ima desetine institucija, ustanova, agencija, fondova s nepoznatim brojem vozila. Službena vozila javnih poduzeća, vjerojatno, ne ulaze u ovaj zbir, a to su stotine vozila, zatim pravosudne institucije… Nenormalno je da nema precizne evidencije, javnog registra, niti obilježavanja ovog tipa pokretne javne imovine'', smatra Arapović.

Ističe da luksuzna službena vozila ne koriste službenici, već uglavnom imenovani rukovoditelji kojima je to propisana privilegija koju dobiju zajedno s foteljom.

''Ako ima samo tisuću vozila, a ispostavit će se da ih ima mnogo više, njihovo osnovno održavanje, registracija, osiguranje i gorivo ne mogu koštati manje od 3-4 tisuće KM godišnje. Puta tisuću vozila, to je 3-4 milijuna tekućih troškova. Redovno obnavljanje voznog parka godišnje košta još najmanje toliko, što nas dovodi do cifre od blizu 10 milijuna KM godišnje potrošenih na službene aute'', naglasio je Arapović.

Pitanje prioriteta

S druge strane, Arapović upozorava da se životi djece spašavaju humanitarnim brojevima i donacijama, jer u proračunu, navodno, nema novca, navodi Avaz.

''Ima novca, samo je pitanje prioriteta. Odgovor na zastupničku inicijativu je poslovnička, odnosno ustavna obaveza Vlade FBiH. Ignoriranje bi značilo sudjelovanje i zaštitu javašluka. Vjerujem da će Vlada prihvatiti inicijativu te u narednih 60 dana napraviti i registar službenih vozila i obavezno obilježavanje istih vidljivim naljepnicama. Uvjeren sam da će se time troškovi prepoloviti, odgovornost udvostručiti, a povjerenje građana u pravnu državu poboljšati'', zaključio je Arapović.

''Javio mi se niz uposlenika javnih institucija i poduzeća da skrenu pažnju na vozila koja su plaćena i više od 100 tisuća KM, da pojedini direktori administrativnih organa voze službene terence Touareg, Tiguan, Rav, Q7, da neki imaju dva ili više službenih vozila i isto toliko vozača, da većina tih vozila uopće nije obilježena, da se koriste 24 sata sedam dana u sedmici, na godišnjim odmorima... Potpuna samovolja i javašluk u ovim teškim vremenima, što se mora promijeniti'', istaknuo je Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close