Transparency International

Stranke skrivaju koliko je potrošeno tijekom izborne kampanje

SNSD je u svojim izvještajima prikazao ukupne troškove propagande od 845 tisuća KM, iako su po procjeni TI BiH, samo bilbordi i medijsko oglašavanje ove stranke vrijedili 1,4 milijuna
Vijesti / Politika | 05. 02. 2021. u 11:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Petnaest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini prikazalo je u svojim postizbornim izvještajima za protekle lokalne izbore 4,5 milijuna KM troškova propagande. Ipak samo troškovi medijskog i vanjskog oglašavanja (putem bilborda) koje je tijkom protekle kampanje evidentirao Transparency International u BiH (TI BiH) za najmanje 1,8 milijuna KM premašuju ovaj iznos, što jasno pokazuje da stranke nisu realno prikazale informacije o financiranju.

TI BiH je troškove oglašavanja na bilbordima, za šta su stranke po procjeni potrošile oko 3,58 milijuna KM, evidentirao u samo 70 od ukupno 142 lokalne zajednice, te nisu evidentirani troškovi online i drugih oblika oglašavanja za koje ne postoje podaci, što jasno pokazuje da je iznos koji su stranke stvarno potrošile na propagandu daleko veći, priopćeno je iz Transparency Internationala u BiH.

S druge strane, podaci o medijskom oglašavanju koje je za potrebe TI BiH prikupila media monitoring agencija pokazuju da je 15 stranaka potrošilo najmanje 2,79 milijuna KM na produkciju i prikazivanje oglasa u medijima.

TI BiH već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o financiranju političkih stranaka koji omogućava strankama  da zaobilaze prijavljivanje svih prihoda i rashoda, što su pokazali i posljednji postizborni financijski izvještaji stranaka koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo.

Tako je SNSD u svojim izvještajima prikazao ukupne troškove propagande od 845 tisuća KM, iako su po procjeni TI BiH, samo bilbordi i medijsko oglašavanje ove stranke vrijedili 1,4 milijuna. Također apsurdno zvuči podatak da je ova stranka prijavila samo 935 KM kao trošak održavanja predizbornih skupova, iako su i prije i tijekom kampanje imali desetine manjih i većih skupova na kojima su imali ozvučenje, binu, hranu, piće i sve druge sadržaje čija cijena ni približno ne odgovara prikazanom iznosu. S druge strane, ova stranka u izvještaju navodi da nije dobila ni jednu jedinu marku donacija privatnih kompanija i svoje troškove uglavnom pravda prihodima iz proračuna i članarina, navodi se u priopćenju TI BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close