Prostorno uređenje

FBiH: Potrošeno preko 7 milijuna maraka na spore prostorne planove

'Prijedlog Prostornog plana FBiH za razdoblje 2008. - 2028. godine' Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je 2014. godine, ali još nije razmatran u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 03. 07. 2020. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko sedam milijuna maraka utrošeno je za izradu prostornih i regulacijskih planova u Federaciji BiH, čije donošenje vrlo sporo ide, potvrđeno je revizijom Federalnog ministarstva prostornog uređenja za 2019. godinu.

Naime, Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH i Uredbom o sadržaju i nositeljima jedinstvenog informacijskog sustava, metodologiji prikupljanja i obradi podataka, te jedinstvenim obrascima na kojima se vode evidencije u nadležnosti Ministarstva je uspostavljanje i održavanje sustava (GIS), koji obuhvaća podatke i informacije za cijeli prostor Federacije.

Trebalo se uspostaviti prije 7 godina

Uredbom je definirano uspostavljanje GIS baze podataka najkasnije do 31. prosinca 2013. godine, što nije učinjeno. U Ministarstvu je, navode revizori, implementiran informacijski sustav koji raspolaže određenim podacima GIS baze podataka, ali većina nositelja aktivnosti nije uspostavila podatke.

U 2019. godini Ministarstvo je tražilo podatke od osam županijskih ministarstva nadležnih za prostorno planiranje i deset federalnih ministarstva i organizacija koje proizvode i obraduju prostorne podatke. Odgovore je, tvrde, dostavilo pet tih ministarstva i pet federalnih ministarstava i institucija.

'Prijedlog Prostornog plana FBiH za razdoblje 2008. - 2028. godine' Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je 2014. godine, ali još nije razmatran u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zapelo s Počiteljem i Blagajom

Revizori su utvrdili da 'Regulacijski plan povijesnog gradskog područja Počitelj za razdoblje 2008. -2018. godine" nije okončan. Nacrt Regulacijskog plana (III faza) usvojio je Parlament FBiH krajem 2013. godine. Prijedlog plana upućen je Vladi FBiH nakon provedene javne rasprave i usuglašavanja stavova Nositelja izrade i Vijeća plana, koji je Vlada FBiH usvojila 2018. godine, te uputila u parlamentarnu proceduru. Do okončanja revizije nije razmatran na Parlamentu FBiH.

Za izradu 'Regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje 2011. - 2021. godine' zaključen je Ugovor 2012. godine u vrijednosti od 54.990 KM, s rokom izrade od četiri mjeseca. Nacrt plana Vlada FBiH uputila je 2017. godine Parlamentu FBiH na dalju proceduru. Međutim, Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije ga razmatrao ni nakon urgencija Vlade FBiH iz 2018. godine.

Kao i prethodne godine, tvrde, ni u 2019. godini nije izvršena izmjena i dopuna 'Regulacijskog plana Sarajevska čaršija'. Ministarstvo priprema izmjene i dopune Regulacijskog plana koje su uvjetovane ažuriranom geodetskom podlogom prostora nacionalnog spomenika.

Paralelno s pribavljanjem ažurne geodetske podloge pripremljena je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacijskog plana za povijesno gradsko područje Sarajevska čaršija. Na sjednici Vlade FBiH, održanoj 2020. godine, razmatran je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacijskog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije.

Podsjećanje da rade svoj posao

Ministarstvo je 2019. godine planiralo sredstva u iznosu od 300.000 KM za okončanje pojedinih faza, ali kako planovi nisu razmatrani na Parlamentu FBiH tako ni Ministarstvo nije nastavilo daljnje aktivnosti.

Početkom 2020. godine, navode revizori, Ministarstvo je uputilo dopis Vladi FBiH radi slanja urgencije prema Zastupničkom domu FBiH, kako bi se Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj i Regulacijski plan povijesnog gradskog područja Počitelj uvrstio na dnevni red sljedeće sjednice.

Vlada FBiH izvijestila je Ministarstvo o slanju urgencije prema Parlamentu FBiH za uvrštenje Nacrta regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj na dnevni red sljedeće sjednice. Daljnjih aktivnosti u vezi s ovim pitanjem nije bilo.

''lako je Ministarstvo poduzelo aktivnosti na izradi planova, usvajanje pojedinih faza pri donošenju planova od Parlamenta FBiH traje dugo, tako da prvobitno utvrđena razdoblja prostornih i regulacijskih planova gube svoj smisao. Ističemo da sudionici u realizaciji prostornih i regulacijskih planova nisu poduzimaprosli adekvatne aktivnosti na njihovom blagovremenom donošenju i implementaciji'', stoji u revizorskom izvještaju.

Dodaju da posebnu značajnost imaju dosadašnja ulaganja po ovom osnovu, iskazana u knjigovodstvenoj evidenciji u iznosu od 7.589.702 KM.

Revizori su Ministarstvu izdali preporuku da moraju poduzeti aktivnosti da nositelji jedinstvenog informacijskog sustava (GIS) dostave podatke u skladu s Uredbom o sadržaju i nositeljima jedinstvenog sustava, metodologiji prikupljanja i obradi podataka, te jedinstvenim obrascima na kojima se vode evidencije.

Kopirati
Drag cursor here to close