Tvrde iz Bloomberg Adriae

Europske banke pod većim su nadzorom nego američke

Neovisno od toga kakve su okolnosti u okviru kojih posluje, za bankarski sektor je ključno povjerenje.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2023. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bankarski sektor u Adria regiji nema prevelikog razloga za brigu, jer je povjerenje u njega stabilno. To je jedan od najvažnijih zaključaka regionalne tematske konferencija o trendovima u financijskoj industriji pod nazivom 'Finance Industry Trends 2023', u organizaciji medijske kuće Bloomberg Adria.

Pravilno proveden nadzor i efikasan sustav regulative jedini su način da se bankarski sustav održi stabilnim i da se povjerenje u njega ne naruši uslijed trenutnih potresa u sektoru i promjena do kojih je dovela digitalizacija. Jedan od zaključaka konferencije je i da je regulativa bankarskog sektora u Europi stroža nego u SAD-u.

Važnost regulative

Važnost regulative istaknuo je i glavni analitičar Bloomberg Adrije Andrej Knez, koji je rekao da je upravo 15 godina unaprjeđivanja regulatornog okvira u Europi dovelo do toga da je bankarski sektor sad u neuporedivo boljem stanju nego što je bio tijekom ekonomske krize 2008. godine.

''U SAD-u su neke od tih aktivnosti izostale'', rekao je Knez, dodavši kako je to (između ostalog) omogućilo nedavne krahove banaka srednje veličine u SAD-u.

Analitički tim Bloomberg Adrije očekuje u ovoj godini značajno usporavanje gospodarskih aktivnosti, u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za kreditima vjerojatno će se smanjivati, dodao je Knez i istaknuo da će banke zasigurno mijenjati uvjete za odobravanje kredita.

Neovisno od toga kakve su okolnosti u okviru kojih posluje, za bankarski sektor je ključno povjerenje.

''Uvijek kad se podcijeni povjerenje, probudi se strah kod ljudi, a on je loš saveznik svakom, pogotovo bankama. Četiri banke u Americi su osjetile što znači taj strah'', rekla je u govoru guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Najveći izazovi

''S druge strane, jedan od najvećih izazova s kojim se suočava financijski sektor je učestalost cyber-napada'', rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Europu.

''Cyber napadi se događaju na svakih osam sekundi'', rekao je Đorđević. Prema podacima kompanije Visa, najčešći vid su takozvani "phising" napadi.

''Finance Industry Trends 2023.'' je prva u nizu tematskih konferencija koje organizira medijska kuća Bloomberg Adria i taj trend će se nastaviti već 31.5.2023. u Ljubljani gdje se održava regionalni Bloomberg Adria ''Green Summit 2023''.

Samo par dana nakon toga, 6.6.2023. u Zagrebu je zakazan novi regionalni poslovni susret „Merge, Invest, Develop“ s posebnim osvrtom na deset godina članstva Hrvatske u EU.

Konferenciju ''Finance Industry Trends 2023'' podržali su zlatni sponzori Banca Intesa i Visa, kao i sponzora Erste Bank i Marsh LcLennan.

Kopirati
Drag cursor here to close