CCI

Vlada HNŽ još nije ispravila financijske nepravilnosti

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju predsjednika Vlade HNŽ da što prije poduzme aktivnosti za donošenje Plana za otklanjanje nepravilnosti…
Vijesti / Politika | 03. 04. 2023. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su kako je Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH u rujnu 2022. godine objavio Izvještaj o financijskoj reviziji Hercegovačko-neretvanskog kantona za 2021. godinu koji sadrži mišljenje s rezervom za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima te da Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nije ispoštovala zakonski predviđene rokove kako bi osigurala otklanjanje uočenih nepravilnosti.

Brojne neregularnosti

"Revizori su identificirali brojne neregularnosti i slabosti koje je potrebno što prije otkloniti, međutim Vlada HNŽ nije ispoštovala zakonski predviđene rokove kako bi osigurala otklanjanje uočenih nepravilnosti", naveli su iz CCI-a.

Rok za dostavu Plana za prevladavanje nedostataka je 60 dana od dana objave revizorskog izvještaja, međutim, kako ističu, Vlada HNŽ još uvijek nije dostavila Plan iako je rok istekao 1. prosinca prošle godine.

"Ovo je nastavak loše prakse s obzirom na to da Zakon o reviziji institucija u Federaciji BiH nije ispoštovan ni 2020. godine kada je provedena ranija revizija ovog kantona. Nepoštivanjem zakonskih rokova, u donošenju plana za prevazilaženje uočenih neregularnosti, dovodi se u pitanje implementacija revizorskih preporuka, ali i efikasnost u upravljanju povjerenim javnim sredstvima", ocjenjuju iz CCI-a.

Kako ističu, ovo je izuzetno važno imajući u vidu da je u pitanju najviše izvršno tijelo u županiji koje bi trebalo da kroz svoj primjer demonstrirati poštivanje zakona, a ne da ignorira revizorske preporuke, što je trenutno praksa.

27 preporuka

"Posebno zabrinjava podatak da je u revizorskom izvještaju dato 27 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu proračunskih korisnika ovog kantona, od čega se čak 23 odnosi na preporuke koje nisu realizirane u prethodnom periodu", naveli su u priopćenju.

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju predsjednika Vlade HNŽ da što prije poduzme aktivnosti za donošenje Plana za otklanjanje nepravilnosti i osigura da svi proračunski korisnici pristupe uklanjanju konstatiranih slabosti u trošenju javnog novca.

"Dodatno, neophodno je da se uspostave mehanizmi za praćenje realizacije revizorskih preporuka te da se revizorski izvještaji, za sve institucije koje su u nadležnosti HNŽ, upute u skupštinsku proceduru kako bi se uspostavio parlamentarni nadzor nad procesom javne revizije", poručuju iz CCI-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close