Zakoni

Domaći teren: Omča oko vrata za bh. gospodarstvenike

Odluka je istekla 1. lipnja, do kada su bh. kompanije bile koliko-toliko ravnopravne sa inozemnim konkurentima pri sudjelovanju na tenderima u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadan nam je snažan udarac kada je riječ o poslovanju na domaćem terenu, poručuju iz bh. poslovne zajednice, nakon što je Vijeće ministara BiH odlučilo da ne produži važenje Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

Odluka je istekla 1. lipnja, do kada su bh. kompanije, kako pišu Nezavisne novine, bile koliko-toliko ravnopravne sa inozemnim konkurentima pri sudjelovanju na tenderima u BiH.

Naime, Odluka o preferencijalnom tretmanu domaćeg, u iznosu od 30 posto, i te kako je značila našim firmama, jer, u praksi, kada bi roba koju bi ponudili koštala, recimo, 129.000 maraka, smatralo bi se da je ona za 30 posto jeftinija, pa bi domaći proizvodi imali prednost u odnosu na uvozne ponuđene po cijeni od 100.000 KM.

Kada je prije nekoliko dana čuo da više ne može računati na preferencijalni tretman, šokiralo je to Draška Kremenovića, direktora poduzeća "Kis produkt" iz Trna, općina Laktaši, koje se, između ostalog, bavi proizvodnjom i prodajom medicinske opreme.

Samoubojstvo za gospodarstvenike

"To je poražavajuće i predstavlja samoubojstvo za nas domaće gospodarstvenike. To se direktno i rapidno odražava na nas kao proizvođače. Tih 30 posto nam je bar donekle pomagalo da budemo konkurentni. Da je ostalo bar 20 posto, to bi, po mom mišljenju, bilo realno i optimalno s ciljem zaštite našeg gospodarstva. Ovo sad je samoubojstvo, mi smo desetkovani", rekao je Kremenović za "Nezavisne novine".

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da kompanije izvana imaju bolje uvjete za poslovanje i poticaje, dok naše kompanije na to ne mogu da računaju, pa će našem gospodarstvu, smatra, neprodužavanje spomenute odluke teško pasti.

"To će, naravno, ugroziti naše gospodarstvo. Mi moramo biti iskreni - iz više razloga smo nekonkurentni firmama iz okruženja. Dok je preferencijalni tretman domaćeg bio na snazi, to je bila prilika da se pomognu domaće firme, pogotovo u ovoj krizi. Ako država ne može, poput drugih, da intervenira novcem, poticajima i slično, onda je mogla bar na ovaj način da nas zaštiti kako bismo na unutrašnjem planu mogli da preživimo", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da je ta komora sa žaljenjem prihvatila informaciju da Vijeće ministara BiH nije prihvatilo inicijativu Komore, koju je podržala i Vlada Republike Srpske, o produženju važenja Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

Oštra konkurencija

"Primjena preferencijalnog tretmana izuzetno je značajna za opstanak i dalji razvoj domaćih gospodarskih društava, posebno u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, a zbog ovakve odluke Vijeća ministara BiH, naša poduzeća će sada biti izložena oštroj konkurenciji inostranih kompanija, koje se svim sredstvima bore da osvoje naše tržište", rekao je Blagojević.

Inače, prije nekoliko dana je i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske izrazila nezadovoljstvo zbog činjenice da na sjednici Vijeća ministara BiH nije donesena odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

"Iz tog bi se dalo zaključiti ili da Vijeće ministara BiH ne zanima gospodarstvo iz koje se, inače, i sam njegov rad financira, ili da članovi Vijeća imaju potencijalno i osobnog interesa da u postupcima javnih nabavki u BiH, umjesto domaćih poslodavaca, poslove dobiju kompanije iz nekih drugih država", priopćili su iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Podsjetimo, prije mjesec dana je Europska komisija zatražila od BiH da bez daljeg odgađanja ukine preferencijalni tretman domaćih ponuđača u javnim nabavkama.

Mjera o povlaštenom tretmanu domaćeg, naime, nije se svidjela Europskoj uniji s obzirom na to da u javnim nabavkama smanjuje konkurentnost stranih kompanija, uključujući i europske.

Kopirati
Drag cursor here to close