Projekti

Džindić: Nastavak pomoći gospodarstvenim društvima pogođenim pandemijom

''Danas smo donijeli tri nova programa , kreditno-garantni program za izvoznike, kreditno-garantni program za velika poduzeća i to je iznos od 100 milijuna KM.''
Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da Vlada Federacije BiH i ovo resorno ministarstvo kontinuirano rade kako bi pomogli gospodarstvenicima da riješe probleme uzrokovane pandemijom Covid-19, te da su danas doneseni novi programi pomoći.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu, Džindić je podsjetio da su još prošle godine putem uredbe stotinu milijuna KM proslijedili u pet različitih sektora, odnosno 30 milijuna putem ovog resornog ministartva.

Bila je to direktna pomoć izvozno orjentiranim kompanijma i kao što se može vidjeti, dodao je Džindić, taj efekt ulaganja i efekt rada Vlade se itekako može mjeriti i vidjeti.

''Danas smo donijeli tri nova programa , kreditno-garantni program za izvoznike, kreditno-garantni program za velika poduzeća i to je iznos od 100 milijuna KM. Radi se o sredstvima koja su dostupna putem Razvojne banke i vrlo su jasna pravila tko ih može dobiti'', naveo je Džindić.

Video: Džindić: Nastavak pomoći privrednim društvima pogođenim pandemijom

Pokretanje novih poslovnih aktivnosti, povećanje konkurentnosti, broja zaposlenih, razvoj i lansiranje novih proizvoda, sve su to uvjeti koje gospodarska društva moraju ispuniti da bi sudjelovala u tako jednom velikom i širokom programu. Rok otplate tih sredstava je 120 mjeseci, uključujući grejs period od 24 mjeseca, kako bi se gospodarskim društvima omogućilo da naprave detaljan i dobar plan i da ne osjete ta zaduženja kroz garancije.

''Ukupan iznos garancija za ovu godinu je stotinu milijuna KM i također nastavljamo sa završetkom aktivnosti stotinu milijuna KM koje smo prošle godine lansirali putem istog programa. Novina za 2021. je da smo putem resornog ministartva usvojili i program utroška subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata.

To je možda najbitnije da istaknemo da smo putem regresiranja kamata izdvojili šest milijuna KM kako bi pomogli ponovo gospodarskim društvima koja koriste jednu od predhodnih linija. Osnovni cilj ovog posljednjeg programa jeste da omogućimo korisnicima koji su zaduženi po ova dva kreditno-garantna programa, da mogu koristiti grant sredstva za subvencioniranje dijela kamata za spomenute kredite'', dodao je Džindić.

Napomenuo je da će se subvencionirati dio kamata za navedene kredite na tromjesečnoj razini u ukupnom iznosu do 2,5 posto.

''Nadam se, a imam i dobre informacije sa terena, da će gospodarska društva biti zadovoljna našim mjerama, a mi nastavljamo da radimo na novim mjerama kako da pomognemo u narednom periodu'', dodao je Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close