Odluka na Vijeću

Usklađuje se osnovica uposlenicima Grada Mostara - Spremaju li se nove tužbe?

Valja podsjetiti kako je Mostar izgubio pet milijuna KM jer je pogrešno obračunavao plaće svojim uposlenicima…
Gospodarstvo / Novac | 28. 08. 2023. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara trebalo bi na sjednici 31. kolovoza donijeti odluku o visini osnovice i boda za obračun plaće u organima vlasti Grada Mostara od 1. srpnja do kraja ove godine.

Ovom se Odlukom utvrđuje visina osnovice za obračun plaće u visini od 405,26 KM te boda za obračun plaće koji iznosi 1,00.

Kako je navedeno u odluci, prilikom utvrđivanja osnovice i boda za obračun plaće, uzet će se u obzir projekcija proračuna za sljedeću godinu, kao i kretanje GDP i indeksa potrošačkih cijena, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Sporazumom o obračunu plaće za vremenski period od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine za državne službenike i namještenike gradske uprave Grada Mostara od 7. listopada 2022. godine, potpisanog od strane gradonačelnika kao poslodavca i Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Mostara i Samostalnih sindikata vatrogasaca, dogovorena je osnovica za obračun plaće u iznosu od 402,08 KM i bod za obračun plaće koji je iznosio 1,04.

Podsjetimo, ranije smo pisali kako se provodila odluka o visini osnovice i boda za obračun plaća od 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine u Mostaru, prije nego što su vijećnici o njoj glasovali.

Također, valja podsjetiti kako je Mostar izgubio pet milijuna KM jer je pogrešno obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima.

Doznajemo pak kako je uposlenicima Grada plaća za srpanj isplaćena po osnovici o kojoj će se tek glasovati te da od početka godine nije usklađena osnovica po kojoj su isplaćivane plaće. Tako je za travnju, svibanj i lipanj isplaćena plaća po osnovici od 417 KM što bi moglo biti osnovica za novu tužbu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close