''Revizija ne zna legislativu''

Đapo o izvještaju Ureda za reviziju: Novac smo podijelili kako je trebalo

'Revizija je trebala konstatirati rad ministarstva i vidjeti jesmo li podijelili prema kriterijima, a ja tvrdim da jesmo, a ne voditi se novinskim člancima gdje opozicija ili drugi govore kako bi trebalo biti', kaže ministrica turizma Edita Đapo
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo rekla je nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da su iz tog ministarstva podijelili financijsku pomoć gospodarskim subjektima onako kako je trebalo, komentirajući izvještaje Ured za reviziju FBiH koji je objavio izvještaje o poslovanju institucija tijekom prošle godine a koji je izazvao mnogo reakcija u javnosti.

Kako je rekla Đapo, turizam u 2019. u FBiH je imao “bum” i da je tada bio najveći broj noćenja i turista u Federaciji, da bi u 2020. godini, odnosno kada su nastali problemi izazvali korona virusom, bio pad turista od milijun i pad noćenja od milijun i 700.

Neusporedivi kriteriji

''Tako da su te dvije godine neusporedive, a po uredbi jedan od kriterija je bio dan zaposlenih na 30.9. i uredba je nalagala da se ne mogu otpuštati radnici do 31.12. Intencija vlade je bila da se zadrže radnici jer smo znali da nema turista da sačuvaju ta radna mjesta, da se zadrži taj broj radnika i da se pomogne likvidnost gospodarskih subjekata'', istaknula je Đapo, a prenosi N1.

Dodala je da su se gospodarski subjekti prijavili i da su dobili su sredstva.

''Obavijest o tome je bila na web stranici ministarstva, a jedan od komentara Ureda za reviziju je da radimo netransparentno jer nemamo tu odluku objavljenu na web stranici. Mi smo podijelili po kriterijima kako je trebalo: 60 posto na osnovu prometa, a ostalih 40 posto na osnovu zaposlenih radnika'', dodala je.

Revizija ne poznaje regulativu

Kako je rekla, izvještajem Ureda za reviziju nanosi se šteta ne samo spomenutim ministarstvima, nego i gospodarstvenicima koji se tu spominju.

''Nekić govori da je podijeljeno neregistriranim kompanijama. On ne poznaje zakonsku legislativu. Prema zakonu o registraciji, podružnice se ne mogu upisati u sudski registar ako je njihova kompanija u tom gradu. Tako da Carpe Diem ima zaštitarsku kompaniju a ima i hotel. Nas zanima samo hotel, a on ima ID broj. Isto je tako i za Hollywood. Oni su tako 2019. godine uplatili samo PDV-a tri milijuna u proračun'', izjavila je ministrica Đapo.

Navela je i kako spominjanje toga pokazuje ''koliko u Uredu za reviziju ne znaju zakonsku legislativu FBiH''.

''Revizija je trebala konstatirati rad ministarstva i vidjeti jesmo li podijelili prema kriterijima, a ja tvrdim da jesmo, a ne voditi se novinskim člancima gdje opozicija ili drugi govore kako bi trebalo biti. Može imati svoj stav o uredbi ali dokument kao revizorski izvještaj treba se voditi time je li ministarstvo radilo po uredbi ili nije. Tražimo da nam Nekić da odgovore na naše primjedbe koje smo mu poslali'', zaključila je Đapo.

Nisu ispoštovani propisi

Podsjetimo, Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaje o poslovanju institucija tijekom prošle godine.

Utvrđeno je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije u potpunosti ispoštovalo Uredbe i propise za dodjelu 30 milijuna KM pomoći firmama čije poslovanje je bilo ugroženo zbog Covida-19.

Novac su primile i firme koje su otpuštale radnike, nisu imale radnike ili uopće nisu u sudskom registru. Revizori su istaknuli kako nisu u potpunosti ispoštovani kriteriji. Na internet stranici Ministarstva nije objavljena ni odluka o dodjeli sredstava za korisnike financijske pomoći s iznosom dodijeljenih sredstava kako je propisano zakonom. Konstatirano je da uvidom u kriterije Uredbe nije uzeto u razmatranje stanje zaposlenih i smanjenje radnih mjesta u financiranim djelatnostima u odnosu na prethodnu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close