Gubitak

Ima li nade za ljetni turizam u BiH?

Nekadašnji prihod bh. turizma sada je samo gubitak.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 06. 2021. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara i dalje traži obvezan PCR test za ulazak stranih državljana u našu zemlju. Nekadašnji prihod bh. turizma sada je samo gubitak. Grana na koljenima trpi i neusvajanje odluke o ukidanju bezviznog režima. Hoće li aviotvrtke iz Saudijske Arabije isključiti destinaciju Bosnu i Hercegovinu?

“Nemamo turista, nažalost. Imamo goste koji dolaze za vikend, to su gosti iz naše regije. To su ljudi iz Srbije i Crne Gore, kojima ne treba test. Nažalost, to je za naše kompletno tržište mali broj, za ljude koji se bave ovim pozivom to je nedostatno”, rekao je turistički vodič u Sarajevu Adnan Vlajčić.

Zlatno doba...

U Bosnu i Hercrgovinu bez PCR mogu ući smo državjani susjednih zenalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Promijenila se struktura turista i gostiju. Prije, u 2019. godini, zlatno doba bh. gospodarstva i turizma – bilo je da su tursiti iz Kine bili broj jedan, iz Emirata broj dva, turisti iz regije i Turske…”, kazao je Keman Magod, Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Grupe iz Velike Britanije, Irske, a posebno Saudijske Arabije teško da će prošetati ulicama Sarajeva, Mostara. Bezvizni režim za ove turiste ponovo nije usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Oštro su to kritizirali oni koji najviše trpe. Tek što su počeli oporavak, odluke poput ove vraćaju ih, kako kažu, na početak.

Video: Posljedice za turizam nakon odluke Vijeća ministara

“Ako smo mi sve pripremali prethodna tri, četiri mjeseca, aerodrome hotele… Aviokompanije su registrirale linije prema više krajeva svijeta. Sve je ukazivalo na to da ove godine možemo dosta toga da vratimo turizmu, a jučerašnjim odlukama i zabranama mi se ponovo vraćamo na početak”, istaknuo je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH

Smanjenje letova

Aviokompanije najavljuju smanjenje ili preusmjeravanje letova iz Saudijske Arabije prema drugim zemljama, isključujući tako Bosnu i Hercegovinu. A na sve to, turistički radnici iz Hercegovine zakazali su i prosvjede. Naredni utorak ispred državnog parlamenta.

“Nas stotinjak, dva autobusa će doći u Sarajevo. Kolege iz Sarajeva će kooridinirati akciju i napraviti perfromans, kao i prošle godine sa praznim koferima”, rekao je Davor Ljubić, Udruženje hotelijera Međugorje.

U zlatno doba, kako ga opisuju turistički radnici, aludirajući na godinu 2019. bh. turizam je pravio prihod i do 2 milijarde maraka. Sada je to sve gubitak. Oporavak mukotrpan i težak. Ako pitamo naše sugovornike, da li se turizam može spasititi iz ove krize – za ljetnu sezonu smo već zakasnili, a zimsku, ako nas koronavirus ponovo ne iznenadi, možemo tek planirati.

Kopirati
Drag cursor here to close