UNO

Novi Carinski portal

Novi carinski portal će se nadograđivati u skladu s potrebama internih i eksternih korisnika, tehničkih unapređenja i automatizacije određenih poslovnih procesa
Gospodarstvo / Novac | 01. 10. 2020. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje od danas pruža mogućnost korištenja novog carinskog portala svim carinskim i poreznim obveznicima i građanima u Bosni Hercegovini.

Novi carinski portal će putem interneta biti dostupan za eksterne korisnike na adresi https://e-carina.uino.gov.ba:4444.

Eksterni korisnici kao što su fizička lica, te carinski i porezni obveznici će biti u mogućnosti da putem portala pristupaju online Carinskoj tarifi BiH koja je preuzeta iz carinskog informacijskog podsustava (ASYCUDA WORLD), s informacijama o carinskim stopama iz carinske tarife. Na ovakav način eksterni korisnici novog carinskog portala moći će za svaku odabranu tarifnu oznaku da koriste kalkulator dažbina koji je informativnog karaktera i daje približan obračun uvoznih trošarina za odabranu tarifnu oznaku, te prikazuje i dokumenta koja je potrebno priložiti prilikom carinjenja odabrane vrste robe. Pretraživanje online carinske tarife moći će se vršiti  prema tarifnim oznakama ali i na osnovu teksta odnosno opisa vrste robe iz carinske tarife.

Na carinskom portalu eksterni korisnici, koji imaju mogućnost da pristupaju carinskom informacijskom podsustavu, u okviru modula „E-learning“ moći će da pregledaju tehnička upute o načinu korištenja carinskog informacijskog podsustava, te da u okviru najnovijih vijesti saznaju najnovije informacije o podsistemu. Grupa za nacionalni Help Desk objavljivat će i podatke o implementaciji novih modula, te vijesti o planiranoj i neplaniranoj nedostupnosti carinskog informacionog podustava.

Interni korisnici novog carinskog portala (službenici UNO), portal će prvenstveno koristiti radi generiranja izvještaja iz  carinskog informacijskog podsustava, te će se elektronskim putem moći podnositi zahtjevi za korisničke pristupe aplikacijama informacijskog sustava Uprave za neizravno oporezivanje.

Novi carinski portal će se nadograđivati u skladu s potrebama internih i eksternih korisnika, tehničkih unapređenja i automatizacije određenih poslovnih procesa. Za sva dodatna pitanja, svim porezim i carinskim obveznicima, te građanima BiH, na raspolaganju stoje službenici Help Desk-a UNO (telefonski brojevi su: 051/335-145, 051/335-218, 051/335-223, 051/335-264) .

Kopirati
Drag cursor here to close