Sve se može

UNO BiH: Karantensko naselje ocarinjeno za manje od sat vremena

Prioritetno se ocarinila i oprema Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantansko naselje za 1.000 ilegalnih migranata.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2020. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carinjenje roba u svim carinskim ispostavama širom Bosne i Hercegovine odvija se potpuno normalno i bez zastoja. Takva je situacija i u carinskoj ispostavi Sarajevo gdje se pošiljke, bilo da je riječ o uvoznom ili izvoznom carinjenju, obavljaju u najkraćim mogućim rokovima, priopćeno je u subotu iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Prioritetno se ocarinila i oprema Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantansko naselje za 1.000 ilegalnih migranata. Carinski postupak je, navode, završen u roku kraćem od sat vremena jer je riječ o vrsti robe čiji ulazak u BiH zahtijeva brzo reagiranje.

UNO je od samog početke krizne situacije uzrokovane virusom Covid 19 u stalnom kontaktu sa Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom sigurnosti BiH, jer im je, kako navode, zajednički cilj promptno reagiranje u svim situacijama koje to zahtijevaju.

Uprava je do sada izvršila sve preporuke nadležnih institucija i organizirala rad svih zaposlenih u Upravi na način da svi poslovni procesi teku potpuno normalno i bez zastoja. Sve ovo je bilo posebno važno iz razloga što od rada UIO ovisi fiskalna stabilnost cijele Bosne. Ističu da je zato neophodno da se što prije usvoji proračun za sve institucije na nivou BiH, pa tako i UIO, kako bi se moglo nesmetano odvijati funkcioniranje i ispunjavanje svih obaveza.

Navode da je UNO aktivirala poseban Operativni stožer u sjedištu, te još četiri operativna štaba u svakom regionalnom centru (Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla), koji imaju dežurstva svaki dan, 24 sata dnevno, a putem kojih se informacije sa terena i problemi sa kojima su susreću službenici UNO u okviru vršenja svojih poslova prenose do rukovodstva UIO kako bi se hitno moglo reagirati tamo gdje je to potrebno.

Direktor UNO-a je donio naloge za postupanje na osnovu kojih su svi rukovoditelji Uprave dužni biti na poslu svaki dan, te su bili u obavezni organizirati posao na način da se svi poslovni procesi odvijaju bez zastoja, što je i učinjeno. 

Cilj UNO je da se pruži puna podrška svakom pojedincu u našoj Upravi i da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje svih zaposlenika Uprave, zdravlje njihovih obitelji i svih osoba sa kojima dolaze u kontakt. U tom smislu poduzete su aktivnosti na osiguravanju što većih količina zaštitne opreme i sredstava za higijenu i vrši se dezinficiranje radnih prostorija UNO-a.

Na kraju, rukovodstvo Uprave je poslalo i pismo podrške svim svojim službenicima, jer jedino zajedno, bez širenja panike, mogu pobijediti ovu tešku situaciju, priopćeno je iz UNO-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close