Ana Brnabić

Premijerka otkrila koliko bi mogla živjeti s minimalcem: "Nekoliko dana"

Brnabić je prokomentirala i minimalac koji je u Srbiji povećan na 40 tisuća dinara, što je oko 2500 kuna. Voditeljica je pitala Brnabić koliko dugo ona može živjeti s tolikim novcem. Brnabić je odgovorila: "Nekoliko dana, pretpostavljam."
Gospodarstvo / Novac | 04. 10. 2022. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska premijerka Ana Brnabić gostovala je sinoć na Blic televiziji gdje je govorila o aktualnim političkim temama, između ostalog i o ratu u Ukrajini te o nadolazećoj zimi.

Voditeljica je pitala Brnabić o srpskim sankcijama Rusiji, prenosi Index.hr.

Bez sankcija 

"Od početka rata u Ukrajini Srbija je ostala jedina zemlja na europskom kontinentu koje nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Ali mi smo na kraju jedina zemlja koja nije promijenila svoju poziciju i u tom smislu mi i dalje branimo tu poziciju i ta pozicija je potpuno jasna.

Još jednom da kažem sasvim jasno i za naše građane i za naše strane partnere - naša pozicija u tome nije neutralna. Mi smo i u zaključku Savjeta za nacionalnu sigurnost jasno osudili agresiju na Ukrajinu kao kršenje osnovnih principa međunarodnog prava, zato što to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države. Ali smo također u tom zaključku, kojeg se i danas držimo, rekli da nije u našem nacionalnom interesu da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji.

Ima i drugih stvari zašto mi ne uvodimo sankcije Rusiji. Nije ni samo zbog energetike. To jest naravno, i zato što je Ruska Federacija jedna od tih velikih sila koja brani teritorijalni integritet Srbije u Savjetu sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ima tu još nekoliko razloga, uključujući taj što smo mi bili pod užasnim sankcijama devedesetih i što naš narod nije za te sankcije", rekla je Brnabić.

Osvrnula se i na aktualnu ekonomsku situaciju. Hoće li sezona grijanja početi na vrijeme, pitala ju je voditeljica.

Štednja 

"Da... Ono što mi gledamo svakodnevno... Ja sam čak i jutros prije nego što je predsjednik Aleksandar Vučić otputovao za Budimpeštu... Gledali smo, vjerovali ili ne, zajedno i kakva će biti vremenska prognoza i kakva će biti ova zima i kakav je listopad. Djeluje da će biti nešto topliji nego što je standard za listopad, što je dobro, ali mi ćemo krenuti s toplim probama. Ali nam je svaki dan važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više novca za neke nove projekte.

Vjerujte da svaka ozbiljna država i državnici u ovom trenutku gledaju vremensku prognozu. Mi planiramo rezerve do kraja sezone grijanja, do kraja zime, praktično planiramo zaključno s krajem ožujka.

Hoće li biti nestašica? Dajemo sve od sebe da ne dođemo u takvu situaciju. Kakva će biti zima u smislu što će se događati s plinom, vidimo sada i kakvi su problemi sa Sjevernim tokom. Hvala Bogu što smo zahvaljujući ozbiljnosti Srbije i inicijativi predsjednika Vučića završili Balkanski tok, da smo završili plinovod kroz Bugarsku, kroz Srbiju, što nam daje stabilnost... Ne znam gdje bismo danas bili da to nismo učinili", rekla je srpska premijerka.

Minimalac 

Brnabić je prokomentirala i minimalac koji je u Srbiji povećan na 40 tisuća dinara, što je oko 2500 kuna. Voditeljica je pitala Brnabić koliko dugo ona može živjeti s tolikim novcem. Brnabić je odgovorila: "Nekoliko dana, pretpostavljam."

"Samo da kažem još jednu stvar koja mi je važna. Mi smo došli na nezaposlenost od 8.9 posto i ono što je tu važno, evo, minimalna zarada. To su neke teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili, i to je nekako svrha našeg bavljenja politikom.

Ovo je rast minimalne zarade u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti. Prosječna neto zarada u Srbiji također kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosječnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj je da 2026. godine prosječna zarada u Srbiji bude tisuću eura, mislim da je realno", zaključila je Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close