O poskupljenjima

Bakir: Treba napraviti potrebne rezerve goriva, hrane, žita... Posijati što više toga

Bakir Izetbegović u intervju govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, izmjenama Izbornog zakona, općim izborima u BiH i usvajanju proračunu institucija BiH.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2022. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Anadolija / Bakir Izetbegović 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je da proračun institucija Bosne i Hercegovine mora biti usvojen i da se opći izbori moraju održati ove godine, u listopadu ili studenom.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, izmjenama Izbornog zakona, općim izborima u BiH i usvajanju proračunu institucija BiH.

Smatra da se rat u Ukrajini već relaksira i na Bosnu i Hercegovinu.

"On se već refleksira, jer budi neke emocije i intencije, namjere za koje se činilo da su savladane. Postoje emotivne i vjerske veze između određenih naroda na Balkanu i Rusije tako da to nije za podcijeniti. Već smo vidjeli reakcije onog neodgovornog dijela društva, radikala na stadionima, trgovima u Srbiji i Republici Srpskoj. I odgovorni političari to trebaju spriječiti", izjavio je Izetbegović.

Mišljenja je da u "Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih da, bez obzira na njihova politička nerazumijevanja i nesporazume, moraju, prije svega, sačuvati mir".

"Tu postoji prešutni konsenzus, uključujući i ovu stranu koju predstavlja Milorad Dodik. Preostaje da radimo na tome, da zajednički zaustavljamo te stvari, jer par incidenata može Bosni i Hercegovini nanijeti ogromne štete, da se zaustavi promet, protok ljudi, roba", rekao je Izetbegović.

Liberalniji pristup EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od Europske komisije kandidatski status za BiH.

"Na tome svi inzistiramo", poručio je Izetbegović.

Kako je kazao, u četvrtak su u Sarajevu imali zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH i svi su to tražili od ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

"Ona je za sada skeptična. Smatra da mi moramo ispuniti presude poput presude Sejdić-Finci i ostale da bismo prešli taj prag. Ipak, ja mislim da će se Europa odlučiti da ima liberalniji pristup, ne samo prema Bosni i Hercegovini nego i prema zemljama aspiranticama s Balkana, jer ono što je uradila u odnosu na Makedoniju i Albaniju nije bilo po meni mudro. Mora se sačuvati entuzijazam, vjera u to da ćemo prije ili kasnije postati članicama i kroz tu vjeru pomoći nam da hrabrije radimo reforme. Što ih je koštalo da BiH i ostalim zemljama daju kandidatski status? Šta ih košta da to urade još uvijek? Da nam sačuvaju vjeru i da se ta obveza i dalje sačuva u odnosu na sam reformski put", istakao je Izetbegović.

Napraviti rezerve goriva, hrane, žita

Sve zemlje i u okruženju i šire rade na programima zaštite građana zbog sve većih poskupljenja energenata i namirnica.

"To je takav udar, kao plima kojoj se jako teško suprotstaviti. Mi ćemo raditi sve što možemo. Kada je u pitanju akciza, nju ćemo vjerojatno u sljedećih par dana privremeno ukinuti i doći će do pada cijene goriva za oko 20, 30 feninga, ali bojim se da će već u roku od mjesec dana doći do poskupljenja od marku ili dvije. Energenti naglo poskupljuju, ali naše je da uradimo sve što možemo. PDV na prehrambene proizvode spustiti na pet posto, iz proračuna i fondova pomoći najugroženiji dio stanovništva. Napraviti potrebne rezerve goriva, hrane, žita... Posijati što više toga", rekao je Izetbegović.

Kako je kazao, ako će doći do toga da Ukrajina i Rusija ne mogu da isporuče pšenicu o kojoj svi ovisimo, zašto dopustiti da u Bosni i Hercegovini ostanu neobrađena polja.

"Treba pomoći poljoprivrednicima da se zasije sve što se može", izjavio je Izetbegović.

Izbori će biti održani

Dotakao se i nefunkcioniranja Parlamentarne skupštine, proračuna institucija BiH, ali i izbora koji bi trebali da se održe u listopadu ove godine u BiH.

"Mislim da će ona (Parlamentarna skupština BiH, op. a. ) ovako da vozi do kraja ovog mandata, jer SNSD i Milorad Dodik su ušli u vlast s namjerom da prave problem, da zemlju predstavljaju nefunkcionalnom. I oni će to raditi i pokušavati da intenziviraju te stvari u vremenu koje je pred nama. Ne treba biti naivan, ona profunkcionirati u punom kapacitetu neće sve dok ne odu ove snage koje na ovakav način koče. U srpskom korpusu i u političkom spektru koji dolazi iz RS-a ima zrelih stranaka, radili smo s njima, koje žele i da entitetu i Srbima u BiH pomognu na pravi način. Nije pomoć u tome što će napraviti konflikt s Bošnjacima, Hrvatima, u tome što će i njihova djeca napuštati ovu zemlju, što će i njihovi umirovljenici imati još gore probleme nego što ih imaju. Već odavno očekujemo sazrijevanje i mislim da to neće moći s Miloradom Dodikom", pojasnio je Izetbegović.

Smatra da će tek s odlaskom "te politike doći do toga da se u punu funkciju stavi kompletan sustav u Bosni i Hercegovini".

"Proračun će morati biti usvojen. Dakle, tu ćemo imati snažan angažman međunarodne zajednice bez koje, nažalost, još ne možemo da riješimo ovakve stvari. Proračuna će morati biti i izbora će morati biti, listopadskih ili studentskih. Može se dogoditi da stvari budu pomjerene mjesec, ali izbora mora biti", poručio je Izetbegović.

Govorio je i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Pretvrd je stav HDZ-a. Njihovi predstavnici su imali priliku da riješe ono na čemu inzistiraju, dakle izbor člana Predsjedništva BiH kroz Travanjski paket', Fileov model i kroz model koji su ponudili Palmer i Eichhorst. Svaki put su to odbili. Vrlo je teško riješiti, napraviti kompromis s nekim tko odbija modele koje nudi međunarodna zajednica. I da to uspijemo, i da hrvatska strana pristane na naš zahtjev, a to je funkcionalnost Federacije BiH, tada nas čekaju ljevičarske stranke koje neće sudjelovati u pregovorima, koje su se izmakle i čekaju da se nešto predloži. Šta god se predloži oni će reći da je to izdaja, prodaja, da smo postigli loše rješenje, i mi i Amerikanci i Bruxelles", izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, i to da se prevlada, onda će ih čekati srpska strana koja nije bila uključena u pregovore, sa zahtjevima po pitanju državne imovine, izmjena u sastavu Središnjeg izbornog povjerenstva.

"Sve u svemu, mislim da je to formula koju ne možemo riješiti u sljedećih mjesec dana. Možemo pokušati, SDA će se uvijek odazvati. Odnos SNSD-a, Dodika i ljudi u Parlamentarnoj skupštini bez kojih ne možemo da usvojimo izmjene Ustava, teško da možemo biti optimisti", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close